MISTENKT FOR JULEMARKED-ANGREPET: Anis Amri (24) jaktes av politi over hele Europa etter at 12 mennesker ble drept i angrepet på et julemarked i Berlin mandag. 
MISTENKT FOR JULEMARKED-ANGREPET: Anis Amri (24) jaktes av politi over hele Europa etter at 12 mennesker ble drept i angrepet på et julemarked i Berlin mandag.  Foto: NTB scanpix / politiet

Dette vet vi om den etterlyste 24-åringen

Politiet har funnet fingeravtrykkene hans i lastebilen som ble brukt i angrepet på julemarkedet i Berlin mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysk politi har utlovet en dusør på 100.000 euro, omtrent 900.000 kroner, for opplysninger som kan føre til en pågripelse av Anis Amri (24), en asylsøker fra Tunisia.

ID-papirene hans ble funnet i lastebilen som ble kjørt inn i en folkemengde ved et julemarked i Berlin mandag, da tolv mennesker ble drept og 48 ble såret.

Fingeravtrykkene hans er funnet på døren til lastebilen som ble brukt i angrepet, melder flere medier torsdag.

Han betegnes som bevæpnet og potensielt farlig.

Amri har et kriminelt rulleblad i hjemlandet sitt, der han har vært pågrepet flere ganger i forbindelse med narkotikarelatert kriminalitet.

FÅ SISTE NYTT I VÅRT LIVESENTER

– Må stilles til ansvar

Familien til Amir bor i Tunisia, og forsto det var deres bror og sønn som var involvert da politiet kom på døren for å snakke med moren.

– Han må stoppes og må stå til ansvar for det han har gjort, sier en av Anis brødre, Walid Amri, til nyhetsbyrået AP.

FORTVILET: Nourhane Amri, 24-åringens mor, tok imot pressen i deres hjem i Tunisia torsdag. 
FORTVILET: Nourhane Amri, 24-åringens mor, tok imot pressen i deres hjem i Tunisia torsdag.  Foto: Fethi Belaid/AFP/NTB scanpix

Familien er sjokkert over det som har skjedd og tar sterk avstand fra terrorhandlingen.

Kommuniserte med IS

Politiet har opplysninger som tyder på at Anis Amri tidligere har tilbudt seg å bli selvmordsbomber, melder nyhetsmagasinet Spiegel.

Etterforskerne skal ha ment at uttalelsene, som ble plukket opp mens politiet overvåket Amris aktivitet på nettet, var såpass ulne at de ikke ville være nok til å få ham fengslet.

Amri søkte på nettet etter metoder for å lage eksplosiver og kommuniserte med IS, melder New York Times. Han skal ha kommunisert med ekstremistgruppen minst én gang, og han var også på en flyforbudsliste i USA, sier en anonym tjenestemann til avisen.

Avslag på asylsøknaden

24-åringen ankom Italia for flere år siden og ble bosatt på et hjem for mindreårige asylsøkere på Sicilia. Ifølge noen medier ankom han i 2011, andre skriver at han kom for sju år siden. Under oppholdet begikk han flere lovbrudd, blant annet ildspåsettelser, ifølge avisen La Stampa. Han havnet i fengsel, og skal ifølge italienske medier ha tilbrakt fire år bak murene.

Han kom til Tyskland i fjor og søkte asyl i april i år. Han har fått avslag på asylsøknaden og skulle deporteres.

Ifølge politiet har Amri benyttet seg av hele seks forskjellige navn og tre forskjellige nasjonaliteter i løpet av tiden han har oppholdt seg i Tyskland.

(TV 2/ NTB)