Lastebilen pløyde flere titalls meter inn på julemarkedet. REUTERS/Fabrizio Bensch
Lastebilen pløyde flere titalls meter inn på julemarkedet. REUTERS/Fabrizio Bensch Foto: Fabrizio Bensch

Die Welt: – Gjerningsmannen er på frifot og bevæpnet

Mannen som ble pågrepet av tysk politi mistenkt for terrorangrepet, er trolig uskyldig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både tyske og internasjonale medier navnga mannen som ble pågrepet mistenkt for angrepet mot julemarkedet i Berlin mandag kveld.

– Feil mann

Nå sier politikilder at de trolig har pågrepet feil mann.

– Vi har feil mann, sier en høytstående politimann ifølge Die Welt.

Gjerningsmannen er trolig på frifot og bevæpnet.

Følg dekningen direkte i vårt livesenter.

En 23 år gammel asylsøker fra Pakistan eller Afghanistan ble pågrepet etter at et vitne hadde forfulgt ham etter terrorangrepet. Den pågrepne avviste i avhør å ha noe som helst med angrepet å gjøre.

Politiet: – Vær på vakt

– Den pågrepne nekter ugjerningen. Vær på vakt, skriver politiet i Berlin på Twitter.

Den arresterte kom til tyskland for ett år siden. Tyske medier har beskrevet ham som småkriminell, men DPA meldte at mannen ikke har noen kjent tilknytning til islamistiske terrormiljøer. Den pågrepne skal ikke ha vært registrert i de relevante registrene til den tyske sikkerhetstjenesten.

Stjal eller kapret lastebil

Mandag kveld stjal eller kapret gjerningspersonen en polsk lastebil fylt med jernstenger. Politiet har fastslått at den polske lastebilsjåføren ble drept, og at det ikke var han som kjørte bilen. Han ble funnet død i lastebilen etter angrepet som skjedde noen minutter etter klokken 20.

Terroristen fikk kontroll over lastebilen og kjørte den med hensikt i høy fart 50-80 meter inn i folkemengden. Senere løp han fra stedet. Han ble pågrepet noen kilometer unna åstedet kort tid senere.

– Det er ikke tvil om at dette er et terrorangrep, sier Angela Merkel på en pressekonferanse klokken 11. tirsdag.

Hun sier videre at det er spesielt forkastelig dersom det bekreftes at angrepet ble begått av et menneske som har bedt om beskyttelse i Tyskland.

Over 200 tyske spesialpolitifolk stormet tirsdag et flyktningmottak ved flyktningemottaket natt til tirsdag. Fire unge menn i slutten av 20-årene avhørt, men ingen ble pågrepet.