SORG: Innbyggere i Berlin våkner tirsdag til sorg og sjokk etter at en semitrailer kjørte inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin mandag kveld. 
SORG: Innbyggere i Berlin våkner tirsdag til sorg og sjokk etter at en semitrailer kjørte inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin mandag kveld.  Foto: Fabrizio Bensch

USA advarte om mulig terrorangrep mot julemarked i Europa – for flere uker siden

– Hvis det var konkret informasjon om at et julemarked skulle bli angrepet, så burde alle julemarkeder vært avlyst, sier britisk sikkerhetsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 12 personer ble drept og 48 er skadd etter at en semitrailer kjørte inn i en folkemengde på et julemarked i Berlin.

Tysk politi sier det trolig er snakk om et terrorangrep, og at lastebilen kjørte inn i folkemengden med vilje.

FÅ SISTE NYTT OM ANGREPET I VÅRT LIVESENTER.

Én mann er pågrepet av politiet, mistenkt for å stå bak angrepet. Mannens identitet er fortsatt ikke kjent.

Advarte mot julemarked

I slutten av november sendte det amerikanske utenriksdepartementet ut en advarsel hvor de ba amerikanere holde seg unna julearrangementer og spesielt utendørs julemarkeder i Europa.

– Etterretningsinformasjon indikerer at IS eller al-Qaida og deres grupperinger fortsatt planlegger terrorangrep i Europa, med et spesielt fokus på den kommende julefeiringen og tilknyttede arrangementer, skrev amerikansk UD i sin advarsel.

Amerikanere ble oppfordret til å være på vakt, og at angrep kunne skje uten noe som helst forvarsel.

Advarselen kom på bakgrunn av en omfattende etterforskning av fransk politi, som avdekket at flere personer planla angrep mot mål i Europa. Franske myndigheter arresterte i slutten av november syv personer i Marseille og Strasbourg.

Julemarkedet i Strasbourg er blant verdens største, og ble pekt ut som et mulig mål for et angrep, skriver CNN.

– Burde vært avlyst

Forrige uke skrev tyske medier at de hadde avslørt at en 12 år gammel tysk-irakisk gutt var blitt instruert av IS, til å gå til angrep på julemarked.

Gutten skal ved to anledninger ha forsøkt å gjennomføre bombeangrep i byen Ludwigshafen, men angrepene ble avverget.

Det er fortsatt uklart om tyske myndigheter har hatt tilgang til konkrete opplysninger om flere potensielle angrep mot julemarkeder.

En sikkerhetsekspert britiske Sky News har snakket med sier markedet burde vært avlyst, dersom tyske myndigheter har visst om trusselen.

– Hvis det var konkret informasjon om at et julemarked skulle bli angrepet, så burde alle julemarkeder vært avlyst inntil man hadde informasjon om hvilken fare det innebar, sier professor og sikkerhetsekspert ved Buckingham University, Anthony Glees.

Han sier hendelsen i Berlin er tragisk.

– Det er myndighetenes og etterretningstjenestenes ansvar å sikre at folk er trygge. Du kan ikke si til folk at de kanskje må passe seg for en trailer som blir kjørt av terrorister. Det fungerer ikke på den måten, sier Glees.