KJØRTE INN I FOLKEMENGDEN: Denne traileren braste inn i folkemengden i sentrum av Berlin. 
KJØRTE INN I FOLKEMENGDEN: Denne traileren braste inn i folkemengden i sentrum av Berlin.  Foto: REUTERS

Dette vet vi om tragedien i Berlin

12 personer er bekreftet omkommet og 48 er skadd etter at en semitrailer kjørte inn i en folkemengde på julemarkedet i Berlin. Politiet bekrefter tirsdag morgen at de mener at det var en villet handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen skjedde litt før klokken 20.30 mandag kveld på Breitscheidplatz i sentrum av Berlin – kun et steinkast fra den populære handlegaten Kurfürstendamm i bydelen Charlottenburg.

En polsk-registrert semitrailer lastet med stål kjørte inn i folkemengden på markedet.

Tirsdag morgen er 12 personer bekreftet omkommet, mens 48 er skadd – for mange av disse er tilstanden alvorlig.

Det har foreløpig ikke kommet meldinger om at nordmenn skal være blant de skadde eller omkomne.

Nyhetsbyrået AFP har snakket med vitnet Trisha O'Neill fra Australia. Hun forteller om de rystende scenene som utspilte seg.

– Jeg hørte folk skrike før vi alle stivnet av skrekk. Deretter begynte folk å løfte vrakdeler bort fra menneskene som lå der. Det lå blod og kropper overalt, forteller hun.

LES OGSÅ: Davy Wathne var i Berlin da tragedien skjedde.

Kilde: Pågrepet er flyktning

Politiet skriver på Twitter at de mener sjåføren kjørte inn i folkemengden med vilje, og de undersøker om det dreier om et terrorangrep.

En person ble funnet død inne i traileren som ble brukt. Dette er en polsk statsborger, og han så ikke ut til å ha sittet bak rattet, opplyser politiet. Det er ikke kjent når eller hvordan han døde.

I tillegg ble en person pågrepet i nærheten av traileren etter angrepet. Ifølge en sikkerhetskilde er han enten pakistansk eller afghansk statsborger. Han skal ha kommet til Tyskland som flyktning i februar. Mannen skal ha brukt forskjellige navn, noe som vanskeliggjør identifiseringen av vedkommende.

Disse opplysningene er ikke verifisert av tyske myndigheter, men politiet har sagt at de mistenker at angrepet var en terrorhandling.

LIVESENTER: Få siste nytt her!

– Traileren var stjålet

Politiet tror at traileren ble stjålet fra en byggeplass i Polen.

Eieren av det polske transportselskapet, Ariel Zurawaski, sier at kjøretøyet var på vei fra Italia til Berlin, lastet med stålbjelker.

Eieren av selskapet skal være fetteren til den avdøde polske mannen som ble funnet i traileren. Han spekulerer i at kjøretøyet ble kapret.

Zurawaski opplyser at han ikke hadde fått tak i avdøde siden rundt klokken 16 mandag ettermiddag.

Han sier også at det er utenkelig at den ansatte kunne ha planlagt og gjennomført et slikt angrep.

TV 2 / NTB