STO I BAKGRUNNEN: Den 22 år gamle gjerningsmannen sto og hørte på talen til Andrej Karlov før han trakk opp pistolen og løsnet skudd. 
STO I BAKGRUNNEN: Den 22 år gamle gjerningsmannen sto og hørte på talen til Andrej Karlov før han trakk opp pistolen og løsnet skudd.  Foto: Burhan Ozbilici / AP Photo

Fotografen som tok de rystende bildene:

– Jeg skjønte ikke hva som skjedde før ambassadøren lå i en blodpøl på gulvet

AP-fotograf Burhan Ozbilici fortsatte å ta bilder etter at en 22 år gammel mann skjøt og drepte Russlands ambassadør til Tyrkia i Ankara mandag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Attentatet skjedde under åpningen av en fotoutstilling. Den har navnet «From Kaliningrad to Kamchatka, from the eyes of travelers» og ble åpnet av Andrej Karlov, som er Russlands ambassadør til Tyrkia.

I salen var flere pressefolk. Blant dem var Burhan Ozbilici som jobber for nyhetsbyrået Associated Press (AP). Han skulle egentlig ikke ha vært til stede.

– Den eneste grunnen til at jeg stakk innom var at utstillingen lå på veien hjem fra kontoret, skriver fotografen i et innlegg som er publisert av AP.

Han tenkte det kunne være nyttig å ha noen bilder av ambassadøren til fremtidige nyhetssaker som omhandler relasjonen mellom Russland og Tyrkia med bakgrunn i situasjonen i Syria.

– Plutselig lå han bare der

Men det som virket som et rutineoppdrag for en erfaren fotograf utviklet seg til å bli et mareritt.

Da Ozbilici ankom var arrangementet allerede i gang. På scenen sto ambassadøren. Han snakket sakte og tok lange pauser slik at tolken kunne oversette det han sa.

– Jeg fikk sjokk da jeg så at en mann på scenen trakk opp en pistol. Et øyeblikk senere lå ambassadøren i en blodpøl på gulvet mens angriperen pekte våpenet sitt mot oss i publikum, forteller fotografen.

Video fra hendelsen viser hvordan minst ett skudd treffer Karlov i ryggen. Han faller om og blir liggende livløs på gulvet.

Den 22 år gamle gjerningsmannen løsnet minst åtte skudd i lokalet, han knuste bilder og han ropte «Ikke glem Aleppo! Ikke glem Syria! Vi dør i Aleppo, dere dør her! Gud er stor!».

SEKUNDER ETTERPÅ: Dette bildet er tatt like etter at 22-åringen skjøt og drepte ambassadøren.
SEKUNDER ETTERPÅ: Dette bildet er tatt like etter at 22-åringen skjøt og drepte ambassadøren. Foto: Burhan Ozbilici / AP Photo

– Fikk sjokk da jeg så bildene

Men dramaet pågikk, fortsatte Ozbilici å ta bilder av det som skjedde.

– Jeg brukte et par sekunder på å innse hva jeg var vitne til: En mann døde foran øynene mine. Jeg fortsatte å fotografere mens jeg skjulte meg bak en vegg, forteller han.

På gulvet satt flere livredde publikummere som forsøkte å gjemme seg. Etter hvert bisto sikkerhetsvakter med å evakuere dem ut. På utsiden hadde politiet og ambulanser ankommet.

LIVREDDE: Publikummere sitter på gulvet for å beskytte seg selv mot gjerningsmannen. 
LIVREDDE: Publikummere sitter på gulvet for å beskytte seg selv mot gjerningsmannen.  Foto: Burhan Ozbilici / AP Photo

– Da jeg dro tilbake på kontoret for å redigere bildene mine, ble jeg sjokkert over å oppdage at gjerningsmannen sto bak ambassadøren mens han talte, skriver Ozbilici.

Gjerningsmannen var politi

Etter en politiaksjon ble gjerningsmannen skutt og drept. Han er identifisert som 22 år gammel politimann. Han var ikke på jobb mandag kveld, men flere medier rapporterer at han brukte politiskiltet sitt for å komme seg inn på arrangementet.

Ifølge russisk UD har Karlov vært landets ambassadør til Tyrkia siden juli 2013. Utenriksminister Børge Brende fordømmer drapet, og skriver på Twitter mandag kveld at hans tanker går til Karlovs familie, venner og kolleger.

USA, Storbritannia og NATO fordømmer drapet på Russlands ambassadør til Tyrkia.