Per-Willy Amundsen (Frp) blir ny justisminister . 
Per-Willy Amundsen (Frp) blir ny justisminister . 

noas om ny justisminister:

– Han har skapt grobunn for fremmedfiendtlighet

Utnevnelsen av den kontroversielle Frp-politikeren Per-Willy Amundsen som ny justisminister skaper reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per-Willy Amundsen står øverst på Frps stortingsliste i Troms før valget i 2017. Amundsen har sittet på Stortinget siden 2005. I morgen blir han ny justisminister, og etterfølger Anders Anundsen (Frp).

– Alle over en kam

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er skeptiske til at en politiker som tidligere har kommet med svært kraftige innvandringskritiske uttalelser nå blir sjef for utøvelsen av regjeringens justispolitikk.

– Han har tidligere vært svært generaliserende overfor flyktninger og innvandrere. Han har dratt alle over en kam, og mange har opplevd at han er med å skape grobunn for fremmedfiendtlighet og en følelse av utenforskap, sier seniorrådgiver i NOAS Jon Ole Martinsen til TV 2.

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS. Foto: NOAS
Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS. Foto: NOAS

Martinsen mener Amundsens tidligere meritter som Frps innvandringspolitiske talsmann på Stortinget ikke er tillitvekkende.

– Han har ofte vært i vinden med saftige uttalelser. NOAS ønsker og håper at vi nå får en debatt om politikk, og ikke bare person og form, på et felt som er ekstremt viktig.

– Korstog

Amundsen fikk mange reaksjoner etter at han skrev på twitter at et korstog kan bli nødvendig.

«Jeg håper at min sønn kan leve opp med den samme friheten som jeg tar som en selvfølge. Denne helgen er jeg alenepappa, det er herlig. Men jeg håper at han får oppleve den samme friheten som meg. Dessverre er jeg ikke sikker. Jeg frykter for at et nytt korstog blir nødvendig.»

Skjermdump fra Twitter.
Skjermdump fra Twitter.
Skjermdump fra Twitter
Skjermdump fra Twitter

Denne meldingen ble senere fjernet fra Twitter.

Amundsen har også ment at den norske kyllingen er truet av en lumpen halalboikott, og skrev: «Islamistiske gruppers iver etter å forme Norge i sitt eget bilde, er grenseløs»

NOAS er likevel beroliget av at Amundsen nå har ganske mye strammere rammer for hva han kan gjøre som statsråd enn som talsmann på Stortinget.

– Han skal inn i en ramme som statsråd, der han skal utøve regjeringens og Stortingets politikk på justisområdet. Det setter begrensninger for hans gjøren og laden. Jeg håper at vi ser en justisminister som tar sine arbeidsoppgaver på alvor, og ikke bruker vervet til å markere seg selv og sine egne meninger, sier Martinsen til TV 2.

Også jusprofessor Mads Andenæs er skeptisk til vår nye minister.

– Han har jo hatt en rekke utspill som er mildest talt kontroversielle og som jeg håper han ikke kommer til å gjenta som justisminister, sier Andenæs til TV 2.

Får støtte

Men Amundsen får også støtte, blant annet av forfatter og islamkritiker Hege Storhaug, leder i Human Rights Service. Hun skriver i dag følgende på Twitter:

«Med Per-Willy Amundsen i regjering blir det endelig en statsråd med kunnskap på innvandringsfeltet. Tør kan peke på elefanten? #islam»

De fleste av dagens twittermeldinger uttrykker imidlertid skepsis til Erna Solbergs nyeste tilskudd i Justisdepartementet. Her er et lite utvalg: