Dette er de mest kontroversielle uttalelsene til landets nye justisminister

Per-Willy Amundsen (Frp) har både som innvandring- og klimapolitisk talsmann blitt oppfattet som svært kontroversiell. Nå skal han styre Justisdepartementet sammen med Sylvi Listhaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per-Willy Amundsen (45) overtar jobben som justisminister etter Anders Anundsen, erfarer TV 2.

Allerede tirsdag vil endringene i regjeringen gjennomføres i et planlagt statsråd klokken 16.00.

Kontroversiell

Per-Willy Amundsen går fra jobben som statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til statsråd i Justisdepartementet.

Kilder sier til TV 2 at Amundsen i løpet av tre år i departementet har blitt oppfattet som en hardtarbeidende og dyktig kollega.

Per-Willy Amundsen representerer Troms, og var i flere år innvandringspolitisk talsperson i Frp.

Landets neste justisminister har ved flere anledninger fått kritikk for sine uttalelser.

Amundsen var i 2007 Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann. Han uttalte blant annet at daværende barne- og likestillingsminister Manuela Ramin Osmundsen ikke var «norsk nok».

– Med eller uten norsk statsborgerskap, så er det altså sånn at hun føler like mye lojalitet til en fremmed makt, som hun gjør til Norge, sa Amundsen.

Lykkejegere

I tillegg har 45-åringen fra Harstad hatt kontroversielle meninger om innvandrere. I mai 2011 uttalte han at innvandrere ikke jobbet nok.

– Særlig fra muslimske land, hvor det helt åpenbart er ulønnsomt for det norske samfunnet, på lang sikt, med den innvandringen vi opplever, sa Amundsen på talerstolen i Stortinget.

Per-Willy Amundsen vil jobbe tett med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som sammen med ham skal styre Justisdepartementet.

Amundsen har tidligere uttalt at han mener at de fleste asylsøkere som kommer til Norge er lykkejegere.

– Flertallet av de som kommer til Norge og søker asyl, misbruker systemet. Man kalte de bare ikke lykkejegere, sånn som jeg brukte å gjøre, sa Amundsen.

Klimaskeptiker

I 2012 var Per-Willy Amundsen Fremskrittspartiets klimapolitiske talsmann, og er erklærte seg selv for en klimaskeptiker. Han uttalte blant annet at CO2 var sosialistenes nye Karl Marx.

Amundsen mente at politikere utnytter klimaproblemet.

– Jeg oppfatter at man bruker klimaet for å gjennomføre sosialistisk politikk. Karl Marx er død, de trengte en erstatning. Klimafantastene har funnet det i CO2-teorien. Og det bruker man til alt mulig. For mange sosialister tror jeg rett og slett at CO2 har erstattet Karl Marx, sa Amundsen.