KAN BLI POLVARER: Utenlandske aktører drifter i dag taxfree-salget på norske flyplasser. Det kan det bli slutt på når dagens kontrakt går ut i 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KAN BLI POLVARER: Utenlandske aktører drifter i dag taxfree-salget på norske flyplasser. Det kan det bli slutt på når dagens kontrakt går ut i 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Polet kan overta taxfree-salget

Et flertall i Stortinget vil at regjeringen skal utrede muligheten for at Vinmonopolet overtar taxfree-salget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble klart under et møte i Stortinget lørdag.

Forslaget er fremmet av KrF, og flere av de andre partiene støtter at Vinmonopolet tar over når dagens kontrakt går ut i 2022.

– Dette blir en utredning for å se på hvordan Vinmonopolet kan overta alkoholdelen av taxfreesalget ved flyplassene, sier KrFs Hans Olav Syversen til TV 2.

– Når mye av alkoholsalget går utenfor polet, så underminerer vi muligheten til å opprettholde Vinmonopolet. Det er en ordning som de aller fleste er godt fornøyd med og som gjør at vi har et alkoholpolitisk instrument i Norge som også tar noen sosialpolitiske hensyn, sier Syversen.

Finansierer flyplasser

Ifølge Stortingets saksdokumenter hadde Avinor 2,5 milliarder kroner i salgs- og leieinntekter fra taxfree-virksomheten i 2015. Dette tilsvarer mer enn en fjerdedel av Avinors samlede driftsinntekter fra lufthavnvirksomheten.

Inntektene fra taxfree-salget bidrar til å finansiere lufthavnene som går med underskudd. I dag gjelder dette 39 av 46 lufthavner.

Hans Olav Syversen er enig i at det er et paradoks at spritsalg finansierer flytrafikken, men at finansieringsmodellen ikke er tema i denne utredningen.

– I første omgang er det spørsmål om hvem som skal stå for salget, og flertallet vil ha en utredning om det er Vinmonopolet som skal overta, sier Syversen.

Nei til eget budsjett

Det var tilløp til drama sa Stortinget skulle behandle statsbudsjettets skatte- og avgiftsopplegg. Venstre varslet at de ville stemme mot finansskatten i sitt eget budsjettforlik med KrF og regjeringspartiene, men valgte til slutt å stemme for forslaget.

– Borgerlig kaos helt inn til siste votering, kommenterte SVs Snorre Valen på Twitter.

Venstreleder Trine Skei Grande mener Arbeiderpartiet var skyld i situasjonen som oppsto.

– Vi ville markere avstanden til en finansskatt som Arbeiderpartiet kunne valgt å lage flertall sammen med oss om innretningen på. De valgte heller å gjøre dette om til et spill og gjøre voteringen om til noe annet enn det som egentlig var utgangspunktet, sier Skei Grande til TV 2.

– IKKE BE OSS OM HJELP: Arbeiderpartiets Trond Giske var lettere oppgitt over Venstre under lørdagens votering på Stortinget. Foto: TV 2
– IKKE BE OSS OM HJELP: Arbeiderpartiets Trond Giske var lettere oppgitt over Venstre under lørdagens votering på Stortinget. Foto: TV 2

– Ville ha støtte fra Ap

Arbeiderpartiets Trond Giske har et noe annet syn på lørdagens hendelser i Stortinget.

– Venstre ville at Ap skulle stemme for det brede forliket mellom de borgerlige partiene så de skulle slippe å stemme for et opplegg som inneholdt finansskatten som regjeringen har foreslått. Det sier seg selv at vi ikke kan gå inn og redde det forliket når Venstre hopper av. Da sa vi at de som har vært med på forliket får stemme for det, og de som er imot det får stemme mot det. Og slik ble det, konstaterer Giske.

– Tror du det kommer en liten telefon fra Erna til Trine i dag?

– Jeg så i hvert fall en forholdsvis stresset finansminister riste oppgitt på hodet da Venstre sa at de ikke ville stemme for det opplegget de har vært med på. Selvfølgelig skal de gjøre det. Det er regel nummer en i politikken, at har du gått inn i en avtale, så må du stemme for den. Du kan ikke få til opposisjonspartiene og si at vi må stemme for det så Venstre slipper. Det hører ingen plass hjemme.