President Vladimir Putin og Barack Obama under et møte juni 2015
President Vladimir Putin og Barack Obama under et møte juni 2015 Foto: Mikhail Klimentyev

Obama ba Putin om å «kutte ut» hackingen

Amerikansk toppledelse er enig i at Putin sto bak hackingen under den amerikanske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton kan ha tapt presidentvalget på grunn av russisk innblanding i den amerikanske valgkampen.

Selv mener Clinton at Putin selv sto bak dataangrepene.

Obama konfronterte Putin

Hun får støtte av president Barack Obama, FBI og CIA.

– Basert på enstydende etteretning var russere ansvarlig for hackingen av Demokratene under valgkampen, sa Obama under en tale fredag.

Det hvite hus ble etterhvert mistenksomme på at det var den russiske presidenten selv, Vladimir Putin, som initierte hackerangrepene, og at det var han som ga beskjed om hvordan opplysningene de hadde funnet skulle bli lekket og brukt.

– Russerne er ansvarlige for hackingen av Demokratene, sier Obama.

I en tale fredag sa Obama at USA vil fortsette å sende en tydelig melding til Russland og andre, om å ikke gjøre dette.

– Vi kan også gjøre ting mot dere.

Han sier ikke noe om at de har beviser for at Putin selv sto bak hackingen, men sier indirekte at hackingen kom fra øverste hold, og at «ingenting skjer i Russland uten Putins godkjennelse» Videre sier han at han valgte å konfrontere den russiske presidenten med mistankene.

– Da jeg møtte Putin i Kina i september bestemte jeg meg for at det var best å snakke med ham direkte. Jeg ba ham om å «kutte ut» hackingen, og sa det ville få konsekvenser hvis de ikke gjorde det. Da stoppet faktisk dataangrepene, men Wikileaks-lekkasjene hadde allerede gjort skade, sier Obama.

FBI og CIA enig

FBI slår fast fredag fast at de støtter CIA i konklusjonen om at Russland blandet seg inn i den amerikanske valgkampen gjennom å hacke demokratene for å hjelpe Donald Trump i presidentvalgkampen. Det melder Associated Press.

– Det er sterk enighet mellom oss om hvordan og hvorfor Russland blandet seg inn i valget vårt, sier CIA-direktør John Brennan. Han og FBI-direktør James Cormey og James Clapper, sjef for etterretningstjenesten National Intelligence, har hatt møter, og alle har trukket samme konklusjon. Og konklusjonen er at Russland ønsket Donald Trump som president.

Dermed er lederne for alle de tre sikkerhetsbyråene i USA enige i synet om at Russland blandet seg direkte inn i valget via hacking.

Påtroppende president Donald Trump har gjentatte ganger avvist påstanden om russisk innblanding. Dermed ytrer han sterk mistillit til lederne for alle tre sikkerhetsbyråene han skal være sjef for fra januar.

Under talen oppfordrer Obama påtroppende president, Donald Trump, å akseptere en uavhengig gransking av hackingen.

– Personlig nag

Hillary Clinton har holdt en lav profil siden valgnederlaget. Men nå anklager hun Russland for å forsøke å undergrave grunnleggende amerikanske prinsipper ved hjelp av en langsiktig strategi.

I en tale i New York torsdag kveld refererte Clinton til en personlig feide med Russlands president Vladimir Putin som en mulig årsak til at Russland blandet seg inn i valgkampen. Hun antydet også at Putin var personlig involvert i hackingen av ulike politikere og organer i Det demokratiske partiet, slik også Det hvite hus har antydet.

– Vladimir Putin ledet selv de skjulte nettangrepene mot vårt valgsystem, mot vårt demokrati, tilsynelatende fordi han bærer et personlig nag til meg. Han ønsker ikke bare å score et poeng mot meg, men også å undergrave vårt demokrati, sa Clinton da hun møtte finansielle støttespillere.

Hun knytter Putins personlige vendetta til hennes anklager om valgfusk under valget på ny russisk nasjonalforsamling i 2011. Clinton var da utenriksminister.

Clinton har tidligere kritisert FBI-sjef James Comey for å ha kommet med kunngjøringer som skadet valgkampen hennes. De handlet om hennes bruk av en privat epostkonto da hun var utenriksminister. Nå skjerper hun imidlertid kritikken mot Russland.