Petter «uteligger» Nyquist sammen med kompisen og =Oslo-selger Jim Flåten. Foto: Cathrine Eide 
Petter «uteligger» Nyquist sammen med kompisen og =Oslo-selger Jim Flåten. Foto: Cathrine Eide 

Petter «uteligger»: – Ikke glem at januar er like viktig

En av tre nordmenn gir mer til veldedighet i jula enn resten av året, og gatemagasinselgere merker at givergleden har endret seg etter «Petter uteligger»-serien.

Midt i Karl Johans gate i Oslo står 44 år gamle Jim Flåten med sin faste firbente kompanjong Zeb (12).

Jim har akkurat vært på Nille og kjøpt gullbånd og rosetter til å pynte eksemplarene han skal selge av =Oslos julebok.

– Det koster meg jo noen hundre kroner, men det er hyggeligere for kundene å kjøpe en bok som er julepyntet, sier 44-åringen.

Uteliggern, dansken og nordmannen

Jim har vært gateselger i Norge og Danmark i 12 år, og merker stor forskjell på dansker og nordmenn.

– Danskene er flinke til å gi jevnt hele året, men i Norge er vi veldig opptatt veldedighet i tiden før jul og ikke like mye ellers, sier han og legger til:

– Det virker som om folk letter litt på samvittigheten nå i desember. Det er jo synd at det er sånn, men samtidig bra at vi selger så godt nå i desember.

Han påpeker likevel at folk har vært mer giverlystne i år enn tidligere, og mener det har mye med TV 2-serien «Petter uteligger» å gjøre.

I serien velger familiefaren Petter Nyquist å bo på gaten i 52 dager. Serien skapte enormt engasjement og vant «beste dokumentarserie» på Gullruten, mens Petter Nyquist vant publikumsprisen. Serien hadde premiere i midten av desember i fjor og ble vist til slutten av januar i år. Da ble det en stor oppgang i salg av gatemagasinene.

Jim Flåten og bestekompisen Zeb har «fast» plass i Karl Johans gate i Oslo. Foto: Cathrine Eide
Jim Flåten og bestekompisen Zeb har «fast» plass i Karl Johans gate i Oslo. Foto: Cathrine Eide

– Petter har gjort mye for forståelsen av miljøet vårt og folk har vært veldig opptatt av å snakke med oss om serien og ta selfier – som igjen øker salget, sier Jim akkurat idet Petter Nyquist tilfeldigvis kommer streifende forbi.

Han lyser opp og det klemmes. Petter roser Jim for å ha tatt så godt vare på dunjakken han fikk for to år siden, men Jim forteller at han stadig sikler på en vinterjakke i Fjällrävenbutikken.

– Men den koster en halv bondegård, sier Jim og ler.

– Stillheten blir tydeligere etter jul

Petter Nyquist forteller også at det er stor forskjell på folks giverglede før jul sammenlignet med resten av året.

– Da jeg bodde på gata fikk jeg 15 kroner på halvannen time første gang jeg tigget i begynnelsen av november. Da jeg tigget var 21. desember, siste lørdagen før jul, fikk jeg over 2000 kroner, en dunjakke, mat, en kjærlighet på pinne og mye mer – på tre og en halv time. Jeg fikk nesten ikke med meg alt, så jeg merket stor forskjell på månedene.

Han forteller at det betyr mye for vennene på gaten at folk engasjerer seg i desember og kjøper juleboka som julegave – men at de elleve andre månedene av året er like viktige.

– Det er veldig flott at det skjer noe med giverlysten vår nå i desember, men ikke glem at januar og de andre månedene er like viktige. Nå før og i julen arrangeres masse for dem som trenger det, men det gjør også at stillheten blir mye tydeligere etter jul. Det kan være vanskelig for mange, sier Petter.

Må spare desemberlønnen

Ved Stortinget står magasinselger Christian Frøvik (45) med splitter nye hansker som han fikk av en forbipasserende dagen før. For ham er desember måneden hvor det er viktigst å stemple inn flest «overtidstimer».

Christian Frøvik liker julebokforsiden med skuespiller Aksel Hennie, men mener ingenting slår det året Kongen var avbildet. Foto: Cathrine Eide
Christian Frøvik liker julebokforsiden med skuespiller Aksel Hennie, men mener ingenting slår det året Kongen var avbildet. Foto: Cathrine Eide

– Jeg selger tre ganger så mye nå i desember som resten av året. Derfor er det viktig for meg å jobbe masse nå og spare pengene sånn at jeg har råd til å leve på nyåret også, sier han.

Blir påvirket av julekampanjene

En ny undersøkelse viser at nordmenn gir mer til veldedige organisasjoner i julen enn resten av året, rettere sagt en av tre.

Hvorfor vi gir er ulikt. Seks av ti svarer at de gir til veldedighet fordi julen er en tøff måned for mange, viser tall fra analyseinstituttet YouGov.

To av ti sier at de gir mer i julen fordi de lar seg påvirke av at mengden veldedighetskampanjer øker.

Tre prosent av de 1006 nordmennene som besvarte undersøkelsen sier at de julegir fordi det er siste sjanse for å få skattefradrag.

Voksne kvinner er de mest giverlystne.

– Fått øynene opp for sosialnød

Daglig leder i =Oslo, Camilla Svingen, sier til TV 2 at denne desembermåneden ligger an til å bli bedre enn fjoråret.

– Det er litt vanskelig å si om vi selger bedre nå enn i fjor på grunn av oppmerksomheten fra «Petter uteligger»-serien. Men januar var helt klart en kjempebra måned på grunn av serien, og vi håper at januar som kommer vil holde seg like bra.

Også Fattighuset har til nå opplevd en god desember.

– Det er veldig mange som melder seg som frivillige, men det er ikke det vi har mest behov for – vi trenger flere bidrag til julegaver. Vi drukner i klær, så det aller beste er enten pengedonasjoner eller julegaver til ungdom, sier Sverre Rusten, styremedlem i Fattighuset.

– Hvorfor har folk mer giverglede i desember?

– Man kjenner vel mer på at andre ikke er like heldige som en selv i denne gave- og selskapstiden. Også har folk fått mer øynene opp for sosialnød de siste årene – og det var «Petter uteligger» er viktig bidrag til.

– Det vanskelige blir vanskeligere

Kirkens bymisjon har ikke tall på om denne desembermåneden utmerker seg, men generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal, sier at «Petter uteligger» har gitt folk viktig innsikt.

– Serien har på mesterlig vis avdekket det vi i Kirkens bymisjon er opptatt av; at alle er mer enn bare det du ser. Et hvert menneske er mye mer enn bosituasjonen, sykdommen eller rusavhengigheten sin.

Hun påpeker det samme som alle de andre – at resten av året er like viktig som julemåneden. Derfor sørger de for å fordele julebidragene og gavene fra desember gjennom resten av året.

– Julen er som et forstørrelsesglass. Det som er fint blir finere, men det som er vanskelig blir vanskeligere. Og alle har de samme forventningene til fellesskap i julen, så der er det ikke forskjell på noen. Vi mennesker trenger å bli sett og se hverandre der vi lever livene våre – ikke bare til jul, men hele året.