Regjeringen vil ikke åpne for at utenlandske spillselskaper skal få lisens i Norge.  Foto: Erlend Aas / Scanpix
Regjeringen vil ikke åpne for at utenlandske spillselskaper skal få lisens i Norge.  Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: Aas, Erlend

Regjeringen vil ikke åpne for utenlandske spillselskaper

Utenlandske spillselskaper vil ikke få lisens i Norge. Det bekrefter kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Regjeringen kommer ikke til å åpne for lisens til utenlandske spilleselskaper. Det kommer frem i en stortingsmelding regjeringen vil legge frem fredag.

Dermed beholder Norsk Tipping sin enerett her i landet.

Hensyn til spillavhengige

Begrunnelsen er ifølge kulturminister Linda Hoftstad Helleland (H) både at Norsk Tipping har en viktig rolle i forhold til veldedighet, samt at de er med å finansiere kultur, idrett og frivillighet i Norge. Hensynet til de spillavhengige er også en viktig årsak til at regjeringen mener utenlandske spillselskaper ikke har noe i Norge å gjøre.

– Når vi først skal ha spill så må vi også sørge for at vi ivaretar de som har problemer med dette. Det er det vi gjør nå, samtidig som overskuddet av Norsk tipping skal gå til aktivitet i hele landet, til gode kulturformål, til idrett og til frivilighet.

Overskudd til hele landet

I 2015 brukte utenlandske spillselskaper over 600 millioner kroner på norsk tv-reklame. Det er nemlig svært attraktivt å nå norske kunder, men regjeringen vil ikke gi dem noen ekstra drahjelp.

– Nå har vi tatt en beslutning om at det viktigste i pengespillpolitikken i Norge er å ta hensyn til de spillavhengige og deres pårørende. Det at mange av dem spiller seg fra hus og hjem, må vi sørge for at blir ivaretatt og forebygget.

Helleland sier at regjeringen mener Norsk Tipping ivaretar de som har problemer på en god måte gjennom blant annet tapsgrenser og oppfølging.

Det som også er fint med denne modellen er at overskuddet av tippinga skal gå til aktivitet rundt i hele landet, sier kulturministeren til TV 2.