Her er de «sensurerte» julesangene

RENSKET: Julesangen Jul i svingen har gjennomgått store endringer. Faksimile fra ukeplan/Foto: Stavanger kommune.
RENSKET: Julesangen Jul i svingen har gjennomgått store endringer. Faksimile fra ukeplan/Foto: Stavanger kommune.
STAVANGER (TV 2): TV 2 har fått tilgang til ukeplanen som ble sendt til elevene i 6B på Nylund skole. Nå sier skolesjefen at planen var et internt arbeidsdokument.

Onsdagens store «snakkis», der en skole hadde rensket julesangene for ordene julenisse, julelykt og nisseunger har skapt sterke reaksjoner det siste døgnet.

Elevene skal ikke synge «Deilig er jorden», men får lov til å nynne den, skrev Stavanger Aftenblad som først meldte om saken.

Oppdatering: Klokken 11:14 torsdag har Nylund skole lagt ut en melding der det slås fast at det skal synges julesanger også i år.

«Mange medier har skrevet at elevene må synge julesanger der ord som «jul» og «nisse» er tatt vekk, og at de må nynne Deilig er jorden under samlingen for ikke å støte noen. Dette stemmer ikke. Elevene har i hele høst øvd på julesangene de skal synge under skolens desembersamling 16. og 20. desember. Sangene har ligget ute på skolens nettside i flere uker.» heter det i meldingen.

Ved en feil ble et internt arbeidsdokument som viste hvordan julesanger vil se ut hvis de ikke skal støte noen, lagt ut på nettsiden til 6. trinn som en forlengelse av ukeplanen, melder skolen.

– Jeg har snakket med rektor og hun har klart opp i hva som har skjedd. Vi skriver ikke om julesanger i Stavangerskolen. Nå håper jeg elever og ansatte kan får ro til å skape en fin og stemningsfull ramme før julehøytiden, sier skolesjef Jørn Pedersen i nyhetsmeldingen på skolens nettsider.

Deilig er jorden inngår forøvrig ikke i listen av sanger som skal synges på avslutningen før jul. Ifølge skolens egen melding er det disse sangene som skal fremføres:

Jul i svingen, Godnattsang for nisseunger, Julenissen kommer i kveld, Juletrall, Vi tenner våre lykter og Ritsj, ratsj fillibom-bom-bom.

Mor: Trist å se reaksjonene

Utenfor skolens område møter TV 2 Hilal Kocaguzel som har en sønn i tredje klasse. Hun tror hele saken er en misforståelse og synes det er trist å se hvordan folk har reagert på denne saken i sosiale medier.

– Jeg har sett at det har dukket opp muslimhets i kommentarfeltene. Det er veldig synd, og skolen her fortjener ikke det, sier Hilal Kocaguzel til TV 2 Nyhetene.

Hun forteller at sønnen får være med å synge julesanger på skolen.

– Sønnen vår er ikke med på alle julearrangementer, men han er med når elevene synger julesanger. Kristendom og islam har mange likheter og vi har full respekt for de kristne tradisjonene, sier Hilal Kocaguzel.

Store endringer

I ukeplanen (utdrag øverst i artikkelen) går det tydelig frem hvilke endringer det ble skapt inntrykk av at det skulle gjøres i julesangene.

Skolens musikklærere hadde slik det så ut byttet ut ordet «nisseunger» med «mennesker». «Snart er julen her på ny» er byttet ut med «Nå er vinteren her på ny». «Julenissen kommer hit» er blitt erstattet med «våre venner kommer hit». «Julelykt er blitt til «vinterlykt».

– Misforståelse

I går kveld sa også rektor Frøydis M.S. Anthonsen at det hele beror på en misforståelse.

– Det er rett og slett slik at en uheldig ansatt har klart å publisere feil sang på skolens nettsider. Det var ment som et internt arbeidsdokument, og noe vi hadde brukt for å diskutere hvordan det kunne bli - i ytterste konsekvens. Det var et forslag musikklærerne skrev mens vi diskuterte «Er det sånn vi vil ha det? Er det sånn foreldrene vil ha det?», sa Anthonsen til TV 2.

Anthonsen sa videre at Stavanger Aftenblads journalist ringte mens hun var på vei ut døra, og at hun hadde svart at hun ikke kunne avkrefte eller bekrefte noe som helst.

– Jeg ba avisa ta kontakt med FAU-ledelsen og musikklæreren. Da jeg kom hjem fra jobb startet mediakjøret, og etter det har det gått i ett, sa Anthonsen i går kveld.

NISSER BLE MENNESKER: Slik var den diskuterte endringen i Godnattsang. Faksimilie fra skolens ukeplan til sjette klasse.
NISSER BLE MENNESKER: Slik var den diskuterte endringen i Godnattsang. Faksimilie fra skolens ukeplan til sjette klasse.
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook