Onsdag sprakk nyheten om at barna ved Nylund skole i Stavanger skulle sensurere elevenes julesanger, og unngå bruk av ord som julenisse, julelykt og nisseunger i sangene de skulle synge semesterets siste dag.

– Publisert ved en feil

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Da TV 2 sent onsdag kveld til slutt oppnådde kontakt med rektor Frøydis M.S. Anthonsen, kunne hun berolige alle opprørte at det hele berodde på en misforståelse.

– Det er rett og slett slik at en uheldig ansatt har klart å publisere feil sang på skolens nettsider. Det var ment som et internt arbeidsdokument, og noe vi hadde brukt for å diskutere hvordan det kunne bli - i ytterste konsekvens. Det var et forslag musikklærerne skrev mens vi diskuterte «Er det sånn vi vil ha det? Er det sånn foreldrene vil ha det?».

Anthonsen sier at Stavanger Aftenblads journalist ringte mens hun var på vei ut døra, og at hun hadde svart at hun ikke kunne avkrefte eller bekrefte noe som helst.

– Jeg ba avisa ta kontakt med FAU-ledelsen og musikklæreren. Da jeg kom hjem fra jobb startet mediakjøret, og etter det har det gått i ett, sier en Anthonsen og sier hun er både sulten og sliten etter en hektisk kveld.

Mye diskusjon rundt samlingene

Hun synes det er synd at det har blitt så mye oppstyr på grunn av en feilpublisering. Likevel legger hun ikke skjul på at juleavslutningene har skapt svært livlige diskusjoner på skolen de siste årene.

Anthonsen sier at Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) først gikk inn for fellessamling, men først i oktober kom de på banen med et ønske om oppdeling med flere tilbud som skulle passe de ulike preferansene.

Men da mente skoleledelsen at det var for kort tid til å planlegge på. Neste år kan imidlertid rektor love at det vil bli tilpassede program, med tilbud både for de som ønsker gudstjeneste og de som vil ha en ikke-kristelig samling.

– Det er viktig for meg å få frem at det er foreldrene til de etnisk norske barna som har ytret ønske om et alternativ til kirkegudstjenesten. Vi har tidligere gått i kirken både til jul og påske i alle disse årene, selv om vi er en skole med veldig mange minoritetsspråklige, sier Anthonsen. Hun har selv vært rektor siden 1997.