Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

PST har knust de norske islamistene

Ingen andre sikkerhetstjenester i hele Europa har maktet å gjøre det Norge har klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorsaken mot Ubaydullah Hussain har vært en av de viktigste sakene for Politiets sikkerhetstjeneste de siste årene. Etter seks ukers vitne- og bevisføring i Oslo tingrett er det ingen tvil om at PST har svært god kontroll over de ekstreme islamistene i Norge. Ikke bare det. Jeg vil påstå at de har knust dem. Ingen andre sikkerhetstjenester i Europa har klart det så langt.

Ekstremistene, som er svært sikkerhetsbevisste med sin omgang med mobil og pc, har virkelig undervurdert terrorjegernes metoder og kapasitet. Mens ekstremistene har tatt seg en liten hvil eller matbit, har ikke PST slappet av. Det er en døgnkontinuerlig organisasjon som har fulgt Ubaydullah Hussains hver minste bevegelse – og lyttet til hver eneste samtale og lest hver eneste melding og mail han har sendt. Totalt er det et hinsides antall megabyte.

Spaning og overvåking er bare en liten del av etterforskningen. De hemmelige inngripende metodene er mange. Og svært fantasifulle. Det krever store ressurser. Denne terrorsaken viser med stor styrke at PST har vokst betraktelig med antall hoder de siste årene. Det har gitt resultater.

I fjor sommer ble to norske fremmedkrigere dømt til fengsel. Noen måneder senere ble en annen jihadist dømt til åtte års fengsel. I høst fikk to nye IS-krigere lange fengselsstraffer. Og i dag ba påtalemyndigheten om 10 års fengsel for Ubaydullah Hussain og tre år for en etnisk norsk konvertitt som ville reise til Syria.

Ekstremistenes motstander har vært overlegen. Og hatt god utholdenhet. Derfor smilte ikke Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett i dag. Han vet at han i fire år har vært i PSTs søkelys. Til slutt tok de ham. Om han blir dømt gjenstår å se.

Aktoratet har i hvert fall vært nådeløse i sin prosedyre. De mener Ubaydullah Hussain ikke eier troverdighet. De konkluderer med at dette er en mann som har utnyttet sårbare og søkende unge menn og sendt flere av dem i døden i Syria. Selv valgte han å bli i Norge. Av helsemessige årsaker. Ifølge påtalemyndigheten er Ubaydullah Hussain IS sin mann i Norge. Han som skaffer billetter, telefoner, utstyr og reiseruter til fremmedkrigere som vil til det såkalte kalifatet.

Ikke bare det. Ifølge statsadvokaten har han også sendt inn meldekort til NAV slik at jihadistene kunne få penger på konto – og han har hjulpet dem i kjærlighetslivet og holdt moralen deres oppe.

På grunn av alt dette er norskpakistaneren tiltalt for både deltagelse, rekruttering og økonomisk og materiell bistand til terrorgruppa IS. Ifølge Ubaydullah Hussains forklaring i retten ble det meste sagt for å skape overskrifter. Han likte oppmerksomheten. Det var guttestreker. Han kunne ha ordlagt seg annerledes og dessuten har han ikke noe med gruppa Profetens Umma å gjøre lenger. Gruppa han var frontfigur for i mange år. Aktoratet tror ikke på Hussains forklaring.

I løpet av seks uker er det ikke mange som har tatt turen innom Oslo tingrett for å si hei eller vise sin støtte til de to islamistene som sitter på tiltalebenken. Faktum er at det som engang var et miljø, er nå enkeltpersoner. Men de er fortsatt i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste. Og en eller annen gang vil de nok tape. Opponenten har rett og slett for store ressurser. Derfor er det bare et tidsspørsmål før det kommer nye siktelser og tiltaler. 2017 blir garantert et år hvor flere islamister blir trukket for norske domstoler.