rottealarm i oslo:

Dette gjør du om du får en rotte i doskåla

En mild vinter skaper gode leveforhold for rottene. Med jula på trappene, kan rotteproblemet bli enda verre i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt regnet er det nå én rotte per innbygger i Oslo. En mild vinter har skapt gode leveforhold for rottene, og har blant annet ført til at Radiumhospitalet i Oslo har slått rottealarm denne uka.

Sykehuset ber de ansatte om å lukke dolokkene, og å skylle ned i toalettet før bruk. I ytterste konsekvens kan nemlig rottene finne veien opp i doskåla.

– De kan klatre opp og inn i rør, forteller Arnulf Soleng, seniorforsker på skadedyr ved Folkehelseinstituttet.

– De kan svømme helt opp til for eksempel 8. etasje i en blokk, det er ikke noe problem, sier han.

Svømmer opp i rørene

Soleng forklarer at rottene kan svømme opp i rørene, helt opp til toalettet. For noen år siden fikk en mann i Haugesund en slik ubuden gjest.

Selv om det er mindre sannsynlig at rottene klarer å komme seg ut av toalettet og inn i leiligheten, anbefales det at man straks lukker dolokket om man ser rotter.

– Lukk igjen dolokket og trekk i snora, anbefaler Soleng.

Det samme mener Jonas Ramsrud, avdelingsingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

– Hvis det skulle dukke opp en rotte eller to i doskåla, så ville jeg lukket igjen lokket og ringt et skadedyrfirma, sier han.

– Tørk kjeler og tallerkener!

Ramsrud forklarer at det er flere viktige tiltak man selv kan gjøre for å unngå besøk av rotter. Særlig i jula er det viktig å ta i et tak.

– Rottene er veldig glad i fett fordi fett er ren energi og god næring til rottene. Med gode levevilkår vil også rottebestanden også øke, sier han.

Fett kan også stivne i rørene, og fungere som en klatrestige for rottene oppover i rørsystemet.

For å unngå å møte rottene på julaften, er det viktig å unngå å skylle ned fett i avløpet. Man bør for eksempel tørke av fett fra kjeler og tallerkener før man skyller det ut i vasken.

Seniorforsker Soleng anbefaler også at man er nøye med å sikre hus og eiendommer.

– Rydd opp i søppel og skrot, og sikre hus og eiendommer med netting og slikt. Alle sprekker større enn 12 millimeter må tettes , sier han.

– Rottene kan gnage seg inn gjennom betong og tre og alt som er, sier han.