Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Radiumhospitalet i Oslo, kreftsenteret ved Oslo Universitetssykehus, har fått et økt problem med rotter i avløpssystemet.

ADVARSEL: Det er hengt opp plakater i korridorene. Foto: Privat
ADVARSEL: Det er hengt opp plakater i korridorene. Foto: Privat

Mandag publiserte sykehuset en melding på sine internsider, som opplyser at de har fått et problem med rotter.

«Det er for tiden et problem med rotter på Radiumhospitalet. Årsaken til dette er at det gjennomføres utbedringer i det kommunale avløpsnettet, noe som fører til at flere rotter kommer seg inn i systemet», heter det i meldingen.

Oslo universitetssykehus bekrefter til TV 2 at Radiumhospitalet har et rotteproblem.

– Det at det finnes rotter i kloakksystemene i alle byer er ikke noe nytt. Vi gjør nå alt vi kan for å få bukt med problemet, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus, Hedda Holth, til TV 2.

Setter ut rottefeller

Sykehuset jobber nå aktivt sammen med skadedyrfirmaet Anticimexs for å redusere problemet.

«Det er iverksatt flere tiltak, bla. en total gjennomgang av Radiumhospitalet sitt avløpssystem samt utsetting av feller både inne og ved inntaket til bygningene», heter det.

Sykehuset minner samtidig de ansatte om å ikke skylle ned matrester eller ernæringsvæske i toalett eller vask, da dette tiltrekker rotter.

Ansatte oppfordres også til å trekke ned før bruk av toalett og holde toalettlokket lukket etter bruk.

Avviser årsakssammenheng

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune bekrefter at de har drevet rehabiliteringsarbeid i området de siste tre årene. Arbeidet ble ferdig i høst.

De mener imidlertid at dette ikke er årsaken til sykehusets rotteproblemer.

– Det er ingenting som tilsier at vår rehabilitering skal ha medvirket til økte rotteplager. Snarere tvert imot, nå er ledningene våre tette, sier kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten, Tone Spieler.

Hun forklarer at årsaken til rotteplager normalt sett er at man heller matfett i vasken. Dette kan være ribbefett, fett fra kakebaking eller lignende.

– Fett og andre matrester er med på å holde liv i alle rottene, forklarer hun.