I RETTEN: Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et rettssmøte i Oslo tingrett tidligere i år.
I RETTEN: Ubaydullah Hussain sammen sin advokat John Christian Elden under et rettssmøte i Oslo tingrett tidligere i år. Foto: Poppe, Cornelius

Prosedyrer i terror-rettssaken:

– Ubaydullah eier ikke troverdighet

Tirsdag startet aktoratet sin prosedyre i terrorsaken mot Ubaydullah Hussain og en 19 år gammel etnisk norsk konvertitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er den første rettssaken der en norsk domstol skal avgjøre hva som menes med rekruttering til en terrororganisasjon. Etter seks uker i Oslo tingrett startet prosedyrene i dag. Påstand om straff vil enten legges ned i slutten av dagen eller i morgen.

– Ubaydullah Hussain har hjulpet fremmedkrigere med stort og smått. Og han har hjulpet IS. Hussain er langt over grensen for deltagelse en terrororganisasjon i strafferettslig forstand, sa aktor Frederik G. Ranke i Oslo tingrett.

Frontfigur

Norskpakistanske Hussain var i mange år frontfigur i islamistgruppen Profetens Ummah. Han ble kjent for offentligheten etter en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden høsten 2012.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste har Hussain vært en av de mest sentrale personene i det norske islamistmiljøet. Etter en massiv og langvarig etterforskning ble 31-åringen tiltalt for å ha rekruttert minst to personer til terrororganisasjonen IS, deriblant en medtiltalt 19-årig konvertitt fra Oslo.

19-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å bli medlem i IS. Han var 18 år da han ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria, i fjor sommer. Begge tiltalte avviser straffskyld.

Påtalemyndighetens hovedargument i prosedyren er at Ubaydullah Hussain har rekruttert personer til IS.

– Ubaydullah Hussain eier ikke troverdighet, sa aktor under prosedyren.

– Deltager i IS

Aktoratet mener Hussain har tilpasset sin forklaring i retten etter at han fikk innsyn i dokumentene i saken. I tillegg til rekruttering er den tidligere talsmannen for Profetens Umma en deltager i IS.

– Man trenger ikke å være medlem for å være deltager. Det essensielle er om du styrker en terrororganisasjon ved dine handlinger. Handlingene du foretar må være til nytte for terrororganisasjon, sa statsadvokat Frederik G. Ranke og fortsatte:

– Det retten må spørre seg om er Ubaydullah Hussains handlinger er til nytte for IS? Bidrar hans handlinger til at IS får flere medlemmer? Ja, mener vi. Han er en av dem som sender nye folk slik at IS kan opprettholde sin status som organisasjon.

Ifølge aktoratet har Hussain gitt moralsk boost til fremmedkrigere som tviler og satt dem i kontakt med norske advokater som kan fremme deres interesser. Ifølge påtalemyndigheten har Hussain sørget for at norske borgere har endt som lik i Syria og en lydfil i Oslo tingrett.

– Det er viktig for IS at de har støttespillere som Ubaydullah Hussain, sa Ranke.