Opposisjonen krever at Listhaug svarer om asyl-avtale

– Det er alvorlig hvis en statsråd kommer med feil informasjon om en så viktig sak, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En samlet opposisjon krever nå en muntlig redegjørelse fra Sylvi Listhaug.

Innvandringsministeren må redegjøre for enigheten hun har påstått Norge skal ha med Russland om retur av asylsøkere med multivisum. Det skjer etter at TV 2 denne uken meldte at russerne benekter at det er oppnådd noen enighet, slik Listhaug har hevdet.

Det er svært sjelden at hele opposisjonen på Stortinget samler seg bak et slikt krav.

– Det synes jeg er bra, det gir tyngde. Nå må vi ha en klarhet i hva som egentlig er sagt og gjort, og hvilke avtaler som ligger der, eller som ikke ligger der, sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) til TV 2.

Ett år etter at de kom syklende over grensen fra Russland hersker det fortsatt kaos rundt asylsøkerne.

Listhaug har siden februar hevdet at Norge har en enighet med Russland om å sende tilbake asylsøkere med multivisum. Men den russiske ambassaden benekter dette i en epost til TV 2. Det sår tvil rundt om Listhaug har feilinformert eller ikke.

– Det er jo alvorlig, hvis en statsråd kommer med feil informasjon om en så viktig sak. Men så kan ikke jeg konkludere, for jeg vet jo ikke om den russiske ambassaden kommer med riktig informasjon, eller med feilinformasjon. Det skaper en usikkerhet, og det er det viktig at statsråden nå avklarer, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til TV 2.

Russlands versjon er at de aldri har akseptert å ta asylsøkerne tilbake, fordi de skal ha fått visum på feil grunnlag.

Listhaug kjente til allerede i mars at russerne nektet å ta i mot dem. Likevel fikk asylsøkerne ikke behandlet søknadene sine i Norge.

– Regjeringen har jo snudd, de har hørt nå på det KrF sa tidligere, og det skal de ha honnør for, men spørsmålet er om det burde skjedd på et langt tidligere tidspunkt, påpeker Hareide.

Sylvi Listhaug har ikke ønsket å stille til intervju om saken, men sier hun vil redegjøre for saken i Stortinget.