NY LOV: Her er de nye innpakningene til snus og tobakkspakker, som er en del av den nye tobakkskadeloven som blir vedtatt i Stortinget fredag.
NY LOV: Her er de nye innpakningene til snus og tobakkspakker, som er en del av den nye tobakkskadeloven som blir vedtatt i Stortinget fredag. Foto: Ruud, Vidar

Nå blir alle snusbokser og røykpakker helt like

Nå er det slutt på design, farger og logoer på snusbokser og røykpakker. Alle pakker får heretter en «gusjebrun» farge som skal få folk til å droppe tobakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag vedtas den nye tobakkskadeloven i Stortinget, og Norge vil derfor nå få nøytrale pakker med røyk og snus.

Gusjebrunt

Norge er blant de første landene i verden som innfører en lov om at alle snus- og røyktyper skal selges i helt lik innpakning.

– Alle sigarettpakker og snusbokser vil få samme farge, som er en gusjebrun farge, som er forsket frem å være den minst attraktive og den man liker minst, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel til TV 2.

De nye pakkene og boksene kommer i løpet av 2017.

I tillegg til samme farge blir alle bokstaver i samme font og størrelse.

Dermed blir all design, logoer og farger man i dag kjenner fra de ulike merkene, borte.

Et av hovedmålene for innføringen er å få færre unge til å starte med røyk og snus, som er et helt spesielt problem i Norge.

– Veldig mange land har kommet langt i å bekjempe bruken av tobakk blant barn og unge. Men i Norge har vi en ungdomsgenerasjon som nesten bruker tobakk like mye som foreldregenerasjonen – fordi de har begynt å snuse, sier helseminister Bent Høie (H).

Motesnus

Anne Lise Ryel sier det hvert eneste år er 6000 nordmenn som dør av tobakkrelaterte skader eller sykdommer.

Hun mener en stor del av problemet er at snus har blitt en mote-ting blant mange unge.

– For noen år siden var det et par forskjellig typer bokser. Nå finnes det over 200 ulike varianter, og da sier det seg selv at rosa bokser er rettet mot unge jenter, og annet design mot, for eksempel, hockeyspillere, sier hun.

Å innføre tobakk som er helt nøytralt tror hun vil ha effekt.

– De har telefonen liggende på bordet, også har de boksen liggende ved siden av. Den forteller hvem du er og hvilken gruppe du tilhører, og det er nok derfor det er blitt så trendy og populært, sier Ryel.

Avskrekkende

De nye, brune pakkene med røyk og snus er blitt testet ut, og ifølge helseministeren har det klar effekt.

– Vi vet at dette har effekt, for det er et land som har gått foran og det er Australia. Der ser man en klar effekt, ved at færre begynner å røyke og flere som slutter, sier Høie (H).

Han sier blant annet at ti prosent av unge jenter som snuser, som blir gravide, ikke klarer å slutte.

– Det øker risikoen for dødfødsel. Dette er veldig avhengighetsskapende og farlig, og da må vi hindre at folk begynner. Har folk først begynt så er det vanskelig å slutte, sier Høie.