dobbeltdrapet i kristiansand:

I dette spesialfengselet skal den siktede 15-åringen bo

I et ungdomsfengsel for kun de aller farligste barna i Norge, skal den siktede for dobbeltdrapet i Kristiansand passes på.

Mandag denne uken ble Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivdrept ved Wilds Minne barneskole i Kristiansand.

En 15 år gammel gutt har tilstått og er siktet for dobbeltdrapet.

Han varetektsfengsles i to uker med brev- og besøksforbud og sent torsdag kveld ble han sendt til i Bjørgvin fengsel i Åsane, Bergen.

Det er et spesialfengsel for barn som har begått svært alvorlige lovbrudd – som grov vold, seksuelle overgrep og drap.

15-åringen skal bo der sammen med tre andre ungdommer mellom 15 og 18 år – blant annet med den 16 år gamle jenta som ble dømt for å brutalt ha drept miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker i 2014. Hun er den første jenta som soner ved fengselet, selv om det har vært mange titalls innsatte der siden 2010.

Får psykologisk hjelp

Bjørgvin er ett av to ungdomsfengsler i Norge, og her får de innsatte blant annet privatundervisning og tett psykologisk oppfølging.

– Hva venter den siktede 15-åringen nå?

– Nå går vi inn i en periode hvor vi både skal ivareta den innsatte, men vi skal også kartlegge vedkommende i forhold til de behovene han har. Vi har en tilnærming til de innsatte hvor vi retter oss etter de innsattes behov, i motsetning til at de innsatte må rette seg etter systemets behov i ordinære fengsler, sier Per Omdal, assisterende fengselsleder til TV 2.

– Hvordan rehabiliterer man en 15-åring som har begått et drap?

– På generelt grunnlag, så handler det om å ha fokus på de faktorene som har ført til at vedkommende har havnet i fengsel.

Den siktede 15-åringen ble innlagt på psykiatrisk sykehus natt til onsdag, etter at han fikk status som siktet. Han ble utskrevet onsdag, og har vært samarbeidsvillig med politiet.

Gutten gikk på karuss skole i Kristiansand og var aktiv i en lokal kristen menighet i Kristiansand. Han var kompis av avdøde Hassan, men politiet har ikke gått ut med hva som var motivet for drapet.

Stor, men gjennomtenkt frihet

Til tross for at ungdommene som er innsatt ved Bjørgvin beskrives som farlige, så er fengselet et såkalt lavsikkerhetsfengsel. De innsatte har en leilighet, ikke en tradisjonell celle, en stor uteplass, TV-stue og dyr. De kan også søke tillatelse om å ha egen TV, Playstation, DVD- og mp3-spiller.

De har derimot ikke tilgang til mobiltelefon og Internett. Sikkerheten ut og inn av de blå gjerdene som omkranser fengselet er nøye gjennomtenkt. De ansatte får ikke ha på skjerf, luer, smykker eller hårspenner.

De innsatte blir også overvåket gjennom en dørluke inn til leilighetene, flere ganger om dagen og natten.

– Det er krevende rent etisk å skulle jobbe med barn i fengsel, men tilbakemeldingene vi får fra de innsatte er at de syntes at de blir møtt på en god og positiv måte, sier Omdal.

Den siktede 15-åringen kan ende opp med å bo på Bjørgvin fengsel frem til han er 18 år gammel, hvis han blir dømt for dobbeltdrapet.

Guttens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener at politiet bør løslate ham etter to ukers varetektsfengsling, skriver VG. FNs barnekonvensjon, som Norge har forpliktet seg til å følge, slår fast at fengsling av barn bare skal benyttes for kortest mulig tidsrom.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook