ETTERFORSKES PÅ NYTT: Drapet på Birgitte Tengs var den aller første saken den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. .
ETTERFORSKES PÅ NYTT: Drapet på Birgitte Tengs var den aller første saken den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. . Foto: Privat

Kripos mener drapet på Birgitte Tengs må etterforskes på nytt

Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten ved Kripos konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

Det var daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i fjor høst ba cold case-enheten om å gjennomgå drapssaken.

Leder for cold case-enheten, politiinspektør Espen Erdal, hadde selv en rolle i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken for 20 år siden.

Enheten som består av en seksjonsleder, én politiadvokat, tre drapsetterforskere, én kriminaltekniker, én kriminalanalytiker og én psykologspesialist, har vurdert saksdokumenter, annen tilgjengelig informasjon og gjort nødvendige undersøkelser.

Holder pressekonferanse

Nåværende Sør-Vest politidistrikt vil onsdag klokken 12 holde en pressekonferanse hvor rapporten og konklusjonen skal presenteres. Kripos vil også delta på konferansen.

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy. Hun var da 17 år gammel. Drapet var den aller første saken som den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Det ble offentlig kjent i januar i år.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne, sa Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, da.

– Vårt klare mål er å løse saken, konstaterte han.

Sjødin: – En haug med løse tråder

 – Den 22 år gamle drapsgåten kan få en løsning

Advokat Arvid Sjødin var forsvareren til fetteren til Birgitte Tengs. Fetteren ble dømt for drapet, men ble frikjent i lagmannsretten. Sjødin sier til TV 2 at den 21 år gamle drapsgåten kan få en løsning.

– Saken har aldri vært etterforsket tilstrekkelig. Det er en haug med løse tråder, tips og annet som overhodet ikke har vært etterforsket i årene som er gått siden den gang, sier Sjødin til TV 2.

Ifølge Sjødin foreligger det DNA-materiale i drapssaken som som ikke har vært undersøkt, og som kan granskes med dagens DNA-teknologi.

– Så lenge det er ubehandlet DNA som ligger i så store mengder i denne konkrete saken, tror jeg at løsningen er ganske stor, fordi det er nokså sannsynlig at gjerningsmannen i dette tilfellet har satt fra seg DNA-spor på åstedet, sier Arvid Sjødin. (NTB/TV 2)