Ved Blidensol sykehjem i Stavanger nektes ansatte å brukes hijab. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Ved Blidensol sykehjem i Stavanger nektes ansatte å brukes hijab. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sykehjem vil ikke oppheve hijab-forbud

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener sykehjemmet i Stavanger bryter loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener Blidensol sykehjem i Stavanger bryter loven ved å nekte ansatte å bruke hijab på jobb.

Ombudet har vurdert sykehjemsstyrets vedtak om å nekte de ansatte å bære religiøse eller politiske plagg på jobb. Konklusjonen er at vedtaket er i strid med forbudet mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn. Styret ved Blidensol vil ikke snu i saken:

– Styret har nylig mottatt likestillings- og diskrimineringsombudets vurdering av sykehjemmets vedtak om generell og nøytral uniform, og styret forholder seg nå til den klageretten og klagefristen som er gitt oss, skriver nestleder i driftsstyret ved Blidensol, Kirsten Smedvig, i en epost til NRK.

LDO er en rådgivende, og ikke en lovgivende, instans. Vedtak kan klages inn for Likestillings- og diskrimineringsnemnda, som gir saken ny vurdering.

Stavanger kommune, som Blidensol har en driftsavtale med, har kritisert det privatdrevne sykehjemmet for forbudet og sagt at de forventer at sykehjemmet innretter seg dersom vedtaket viser seg å være lovstridig.

I november fortalte TV 2 om saken, da forslaget ble vedtatt med 5 mot 2 stemmer. Ansatte som ikke bruker hijab sa til TV 2 at de støttet de som bruker hijab fullt ut.

– Vi skulle ønske at dette vedtaket ikke ble gjort, og mener dette kunne vært løst på andre måter, sa NIna Horpestad, fylkesleder i Norsk sykepleierforening i Rogaland, til TV 2. (NTB/TV 2)