PIRATVARER: Adidas-klærne som er avbildet bærer ikke merket Adidas, men har de gjenkjennelige tre stripene.
PIRATVARER: Adidas-klærne som er avbildet bærer ikke merket Adidas, men har de gjenkjennelige tre stripene. Foto: Tolletaten

Mange blir lurt:

Slik avslører du falske gaver under juletreet

Kjøper du julegaver på internett? Da kan du bli lurt av useriøse aktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ferske tall fra EUs varemerke- og designmyndighet (EUIPO) viser at 48 milliarder euro, det vil si nesten 432 milliarder kroner, går tapt i EU-landene hvert eneste år på grunn av forfalskning og piratkopiering. I tillegg går 35 millioner euro tapt som en indirekte konsekvens, blant annet fordi produsenter som kjøper færre varer fra sine underleverandører skaper ringvirkninger på andre områder.

Totalt fører dette til at hele 790.000 jobber forsvinner eller ikke blir skapt, skal vi tro rapporten fra EU.

Norge er av naturlige årsaker ikke en del av rapporten, men i våre naboland Danmark og Sverige er tapene beregnet til henholdsvis 622 millioner og 753 millioner euro.

– Jeg tror det er mange flere enn vi kunne ønske oss som får piratkopierte varer til jul, sier Hedvig Bengston, seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for Velgekte.no.

Velgekte.no er norske myndigheters nettsted for informasjon om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

Får tips fra folk som føler seg lurt

Patentstyret får støtte fra norske tollmyndigheter, som trekker frem klær, kosmetikk, matvarer, medisiner, elektroniske apparater, møbler, bildeler og flydeler som eksempler på varer som piratkopieres.

Blant annet kan klær inneholde skadelige kjemikalier brukt under produksjon. Kosmetikk kan være produsert under dårlige hygieniske forhold, og medisiner inneholder ikke nødvendigvis virkestoffene som står beskrevet på pakningen, for eksempel potensmiddel uten potensfremmende effekt.

– Før jul ser vi at det importeres mange varer som kan benyttes som gaver, for eksempel klær, joggesko, sportssko, mobiltelefoner, utstyr og deler til telefoner, etui og vesker til privatpersoner, sier Elisabeth Nettum, seniorrådgiver i Tolldirektoratet.

Tolletaten opplyser at de har fått flere tips fra forbrukere som føler seg lurt, når de oppdager at varen de kjøpte er en kopi.

– En trend som bare forsterker seg er importen til privatpersoner via Internett. Det importeres varer som kan virke tilforlatelige, men varen viser seg å ikke være ekte, fortsetter hun.

Tollmyndighetene er urolige for nordmenn som importerer varer til eget bruk, uten å ta en kritisk vurdering til hva man kjøper.

– Vi må jobbe med holdningene våre for å få en bukt med dette problemet, sier Nettum.

Slik avslører du de useriøse aktørene

Mange av de piratkopierte varene selges på internett, men det er ikke alltid like lett å se at nettstedet man handler fra selger uekte produkter.

– Veldig ofte bruker nettstedene profesjonelle bilder hentet fra produsenten som står bak originalvaren, de bruker avansert teknologi, tilbyr kundeservice og betalingstjenester fra kjente korttilbydere, forklarer Hedvig Bengston i Patentstyret.

Men det er spesielt ett triks som kan avsløre svindlere.

– Gå inn på siden som heter «informasjon om oss». Der finner man ofte veldig mange skrivefeil, og man kan forstå at det er en tekst som er hentet fra Google Translate, fortsetter Bengston.

Prisen kan også avsløre de useriøse aktørene.

– Er den for god til å være sann, så er den som oftest det. Men de som selger piratkopier er også klar over dette. Derfor legger de ofte prisene tett opptil originalprisen slik at man ikke skal fatte mistanke.

Dårlig innpakning er et annet kjennetegn ved falske varer.

– Hvis produktet ankommer i en rufsete eller billig innpakning, eller hvis medisiner mangler eske og kun kommer i blisterforpakning, kan man være ganske sikker på at det er snakk om en piratkopi, sier hun.

I tillegg har Forbrukerombudet en liste over useriøse nettbutikker.

PROSJEKTLEDER: Hedvig Bengston er seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for Velgekte.no. Foto: Patentstyret
PROSJEKTLEDER: Hedvig Bengston er seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for Velgekte.no. Foto: Patentstyret

– Kan være brannfarlig og eksplodere

Bengston anbefaler norske forbrukere å være særlig på vakt dersom man kjøper produkter som utgjør en helsemessig eller sikkerhetsmessig risiko. Kosmetikk, leker, solbriller og elektronikk er eksempler på dette.

– Leker kan inneholde løse deler som barn kan sette fast i halsen, falske solbriller kan være uten UV-beskyttelse og elektronikk kan være brannfarlig, gi støt og eksplodere, forteller prosjektlederen.

– Men er det egentlig så farlig om man for eksempel kjøper et mobiltelefondeksel?

– Du kan blant annet støtte opp om organisert kriminalitet. I våre dager får mange virksomheter kritikk for å utnytte sårbar arbeidskraft, men de som produserer piratkopierte produkter er helt utenfor myndighetskontroll. Man kan bare spekulere i hvordan de behandler sine ansatte.

I Norge går hovedskillet mellom lovlig og ulovlig befatning med kopivarer mellom de handlingene som skjer i næringsvirksomhet og de som skjer til private formål. Å ta med deg en falsk veske hjem fra ferie og bruke den selv er ikke straffbart i Norge, selv om du kan risikere å få bot i det landet du befinner deg i. Det kan imidlertid være straffbart å kjøpe flere vesker for å selge disse videre til venner eller kjente.

– Lukt på produktet

Hvis du mistenker at et kopiprodukt ligger under juletreet, kan det være en idé å lukte på varen.

– Man kan lukte på produktet. Lær skal lukte som lær, og ikke som lim. Produkter med merkelig lukt, kan være eksempel på en piratkopi.

– Er det skrivefeil på pakningsvedlegg, emballasjen og lignende, er det en ganske klar indikasjon på en piratkopi, sier hun.