Du har sikkert lagt merke til noen av de oppsiktvekkende historiene på sosiale medier: «Hillary Clinton gikk amok på sine nærmeste etter valgnederlaget», «Michelle Obama krever gullpensjon for sin mor», eller «Pave Frans støtter Trump».

Verdifullt oppspinn

Historiene kommer i mange former, men en ting har de felles. Det er rent oppspinn, og personene bak tjener ofte mye penger.

Buzzfeed har kartlagt hvor disse falske nyhetene kommer fra, og overraskende mange av dem produserers i den lille byen Veles i Makedonia.

Nyhetsbyrået AP har besøkt byen, og snakket med en av de som drifter opptil flere at nettstedene som sprer disse fantasihistoriene. Han er bare 18 år, men snakker villig så lenge han får være anonym.

Når hundretusener hver uke

– De falske nyhetene er de gode nyhetene. Ekte nyheter blir rapportert overalt. Falske nyheter er unike, sier han til nyhetsbyrået AP.

Når nyheten er unik når nettopp hans artikkel flest mennesker. Han viser oversikten fra Google Analytics. Den viser at de historiene han har funnet på når flere hundre tusen mennesker på sosiale medier hver uke. Han vil ikke si hvor mye han tjener, men forteller at det er flere tusen euro hver måned. Det er mye i et land der gjennomsnittinntekten er under 400 euro per måned.

Denne ungdommen har hatt suksess med historier som: «WOW. Dronning Elisabeth inviterte Trump», og «Det George Soros gjorde, kommer til å gjøre deg kvalm»

– Skriv det folk vil lese

– Du må skrive det folk vil lese, ikke det du ønsker å formidle, sier han belærende, mens han scroller ned «The political Insider». Han sier han bruker politisk kontroversielle nettsteder til inspirasjon. De som produserer falske nyheter tar ofte tak i kontroversielle saker fra virkeligheten og vrir på dem for å gjøre dem ekstra provoserende for leserne.

De skriver ting de vet vil bekrefte folks eksisterende meninger og fordommer, og bygger dermed opp under gryende hat.

AP har verifisert historien til tenåringen ved å sjekke eier av diverse domener. Han kontrollerer et dusin nettsteder som ser ut som seriøse nyhetsformidlere. Noen av dem ser amerikanske ut.

150 domener fra Veles

Mange av Veles 50.000 innbyggere er arbeidsledige, og det er en generell forståelse for at ungdommene er kreative for å finne måter å tjene penger på. Buzzfeed har avdekket at 150 domener som sprer falske nyheter stammer fra nettopp Veles.

– De jobber i alle fall, sier en av byens ekte journalister.

Ser ekte ut

Det er lett å bli lurt av falske saker på sosiale medier. Artiklene ser ut som de stammer fra et nyhetsnettsted, og ofte

Både Google og Facebook er klar over problemet med falske nyheter og har varslet tiltak for å stanse spredning av slikt materiale. Problemet med nyhetsartikler uten rot i virkeligheten fikk stor oppmerksomhet i kjølvannet av presidentvalget i USA.

I løpet av valgkampen fikk en lang rekke slike artikler stor oppmerksomhet i sosiale medier, og kritikere mener falske nyheter kan ha påvirket utfallet av valget.

Fem enkle råd: Slik avslører du falske nyheter

 • Pass deg for sensasjonelle overskrifter
  Statsviter og forfatter Svein Tore Marthinsen forklarer at fabrikkerte nyheter ofte innholder stor bruk av versaler, utropstegn og sensasjonelle overskrifter.
 • Mangel på substans
  Du bør alltid lese hele artikkelen. Marthinsen forklarer at mangel på substans er et kjennetegn ved falske nyhetsartikler. – Det er ofte et kjennetegn, men samtidig kan du si at det også er et kjennetegn ved noen vanlige nyhetsartilkler som ikke fabrikkerte, sier han.
 • Bruk Google
  Kommunikasjonsrådgiver og teknologikommentator Hans-Petter Nygård-Hansen anbefaler å sjekke om andre nyhetsformidlere har omtalt saken. – Gjør et lite Google-søk for å se om det er andre store nyhetskilder som melder om den samme saken. Er det ikke det, så er det antakelig heller ikke en sann nyhet, sier han.
 • Bruk de profesjonelle granskerne
  Et godt råd er å sjekke om den aktuelle artikkelen blitt undersøkt av profesjonelle faktasjekkere. Eksempler på slike nettjenester er Factcheck.org, Snopes.com og Viralgranskaren.
 • Sjekk domenet
  Mange nettsteder er ikke det de utgir seg for å være. Derfor bør du sjekke nettadressen til nettstedet som faktisk har publisert nyheten. The Next Web viser blant annet til ABCnews.com.co som forsøker å utnytte autoriteten til amerikanske ABC News, men som i virkeligheten er noe helt annet.