tre av fire samboerpar har ikke samboerkontrakt:

På fem minutter kan du sikre at samboeren din ikke kan kaste deg ut hvis det blir slutt

Advokater må ofte inn og hjelpe til etter samlivsbrudd fordi partene ikke har hatt en skriftlig kontrakt som sikrer økonomien deres under og etter parforholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre av fire samboerpar mangler en skriftlig samboeravtale. Det kan skape trøbbel i tilfeller hvor det blir slutt.

Men hva innebærer en slik avtale, når bør man skaffe seg en, og hvorfor er det så få som inngår den?

– Vi har snakket varmt om samboeravtaler lenge, men jeg tror ikke nyforelskede par er så problemorienterte når de er i ferd med å flytte sammen. Det som er sikkert er at en slik avtale gir trygge rammer for samlivet, sier advokat Dag Are Børresen (45) i HELP Forsikring.

En samboeravtale er, som navnet tilsier, en avtale mellom to som er samboere, eller som skal bli det. Poenget med den er å sørge for at man har ryddige, økonomiske forhold under samboerskapet, men også ved et eventuelt brudd.

Børresen mener denne avtalen faktisk kan sees på som en kjærlighetserklæring til samboeren:

– Hvis paret sitter på hver sine verdier, så er det klart at man unner den andre å ikke stå på bar bakke hvis det blir slutt, sier Børresen.

Viktigst ved boligkjøp

– I en samboeravtale er det ingen tvil om hvor mye hver av partene eier.
I forelskelsesrusen er det fristende å gi bort litt av eierandelen sin til den andre, men den rausheten kan du egentlig spare til et eventuelt brudd, sier advokaten.

Ifølge Børresen er det altfor mange tilfeller hvor den ene i større eller mindre glad blir satt på gaten etter bruddet, uten sikkerhetsnett, fordi vedkommende ikke eide noe av boligen.

Han eller hun har heller ikke krav på økonomisk kompensasjon fra eksen.

Det er dermed særlig samboere som eier bolig sammen som bør inngå en samboeravtale.

– I de tilfellene burde fire av fire samboerpar ha denne avtalen, fastslår Børresen.

Blir husløs

Han skisserer et typisk tilfelle advokatfirmaet ofte må rydde opp i: En person har flyttet inn i kjærestens bolig, som vedkommende eier alene. Så har de fått barn, og mens den ene har lagt karrieren på is for å passe barna, har den andre fått muligheten til å jobbe fulltid.

Hvis samboerne da gjør det slutt, kan den som var hjemmeværende få seg et sjokk: For da har ikke han/hun automatisk krav på å fortsette å bo i boligen mer.

– Den hjemmeværende blir ofte ganske forfjamset: Selv om vedkommende ikke har eierandel i boligen, så har jo han eller hun fortsatt brukt penger på mat, bleier og andre ting til husholdningen. Men partneren som har gjort karriere har trolig investert i de kostbare tingene, sier Børrestad.

Siden den ene da sitter igjen med de dyre tingene som varer, og den andre ikke har hatt mulighet til å tjene mye penger på egen hånd, så kan man i en samboeravtale slå fast at den hjemmeværende skal ha en viss eierandel i den felles boligen – eller at den andre skal betale sin del av forbruksutgiftene slik at den hjemmeværende kan spare.

– Eventuelt kan den som tjene penger opprette en spareordning for den hjemmeværende partneren, sier Børresen.

Ulike eierandeler

Et annet normalt tilfelle hvor samboeravtale ville vært gunstig er når paret skal kjøpe bolig sammen, men går inn i den med ulike verdier.

Når eiendomsmegleren da spør hvor stor andel av boligen hver av partene ønsker å eie, så er det mange par som ikke engang har tenkt over dette på forhånd, ifølge advokaten.

Ofte spør eiendomsmegleren under kontraktsmøtet om samboerne ønsker å eie boligen likt. Da vil det stå i skjøtet at paret eier boligen 50/50.

– Men hvis den ene har en million kroner mer i egenkapital, og den andre ikke har noen penger, tror jeg de fleste vil være enige i at vedkommende også skal eie mer av boligen. Da er dette naturlig å få ned på papiret. Det samme gjelder for biler, båter og andre viktige eiendeler, påpeker Børresen.

Selv om det er stadig færre ting som skiller samboere fra gifte, så er samboerne fortsatt langt mindre sikret ved et samlivsbrudd enn det ektepar er:

– Du har et helt lov- og rammeverk for ektepar, mens det ennå ikke finnes noen egen samboerlov. Og samboere uten felles barn har ikke automatisk arverett etter hverandre.

Derfor anbefaler han samtidig at samboere skriver et såkalt gjensidig testament, hvor de tilgodeser hverandre.

– Du kan si at samboeravtale og et gjensidig testament vil fungere som en trygg ramme rundt privatøkonomien deres, sier han.

Kjærlighet på ti minutter

Dag Are Børresen poengterer at mange konflikter som oppstår i kjølvannet av et samlivsbrudd kunne vært unngått dersom partene hadde hatt en samboerkontrakt.

– Noen ganger glemmer man hvordan boligen ble finansiert, eller hva slags muntlig avtale man gjorde med samboeren om finansieringen.

–Hvis det er snakk om å eie bolig sammen – den største investeringen vi foretar i løpet av livet – så er det klart at man vil sikre den kapitalen man gikk inn i boligen med, sier han.

I hele desember arrangerer HELP Forsikring de såkalte Samboerdagene. Formålet er å hjelpe samboere med viktige juridiske spørsmål. Det vil si at man hele måneden kan fylle ut en samboeravtale gratis hos dem, og chatte med deres ansatte om man lurer på noe om avtalen.

– Vi pleier å si at å tegne en sånn avtale er det samme som å bruke ti minutter for kjærligheten. Det kan ta så lite som fem minutter også. Så kan man heller kose seg med å tenne levende lys og gjøre andre romantiske ting etterpå, avslutter Børresen.

Se hele innslaget i toppen av saken.