Selv om det var mange dårlige kandidater, beskrives vinneren som en ribbe som «har alt».

At forskjellene skulle være så ekstreme, overrasket det profesjonelle smakspanelet som bestod av butikkslakter Mathias Venstad Nilsen og de to erfarne kjøkkensjefene og restauranteierne, Ole Jonny Eikefjord og Eirik Lillebø.

Eirik Lillebø oppsummerer testen slik:

– Jeg har ei lysende stjerne på grisehimmelen, så har jeg et par som er bra, og så har jeg to som jeg ikke hadde putta i krabbeteina engang.

For å gjennomføre testen fikk Matkontrollen hjelp av kjøkkensjef Robin Wold på den ærverdige restauranten Olympen i Oslo. Han sørget for at alle ribbene ble krydret, oppbevart og stekt likt.

Se faktaboks for noen av Robins beste tips.

Tynnribba fra Coop får strykkarakter

Det finnes over 30 forskjellige ribber i dagligvarebutikkene. Matkontrollen plukka ut fem ferske og fem fryste ribber i alle prisklasser. Prisene er likevel ikke tatt med i resultatet, da de kan variere fra dag til dag på grunn av kraftig priskonkurranse mellom dagligvarekjedene.

– Denne smaker skitt. Dette er den dårligste ribba jeg noensinne har smakt, sier Ole Jonny Eikefjord om den ferske tynnribba fra Coop, før han spytter den ut.

(artikkelen fortsetter under boksen)

Ribbetest – resultatene

  1. Gilde Juleribbe av edelgris, fersk: Juryen beskriver denne ribba som veldig god. Den er saftig, mør og med god balanse mellom kjøtt og fett. Sprø svor. Selges hos Coop, Kiwi i Nord-Norge fra uke 50, Spar og Rema 1000. Terningkast: 6
  2. Gilde tynnribbe, fryst: Også denne ribba smakte godt og hadde bra med fett mellom kjøttlagene. Litt lite fett under svoren, men den ble likevel sprø. Selges hos Bunnpris, Coop, Kiwi og Rema 1000. Terningkast: 5
  3. Delt 3. plass: Prima Jæren smak ribbe, fryst: God smak og lukt. Mør, men litt tørr. Ok med fett. Sprø svor. Selges hos Meny. Meny familieribbe, fersk: Helt ok familieribbe. God på smak, men litt lite fett. Litt tørt kjøtt på kammen. Sprø svor. Selges hos Meny. Terningkast: 4
  4. Gilde familieribbe, fryst: En helt grei ribbe, men litt tørr og kjedelig i smaken. Delvis lite fett, men sprø svor. Selges hos Joker, Meny, Kiwi, Jacob’s, Spar og Nærbutikken. Terningkast: 3
  5. Delt 5-plass: Folkets juleribbe, fersk: Tørr og lite smak. Fettmengden var ok på noen stykker og svoren var sprø, men juryen mener at ribba likevel er pregløs. Selges hos Kiwi. Nordfjord tynnribbe, fersk: Tørr og smaker ikke godt. Juryen mener at svoren lett blir brent pga lav fettmengde. Kjøttet minner mer om buklist enn tynnribbe. Selges hos Rema 1000. Prima ribbe fra Rema 1000, fryst (tidl. Best pris): For tørr og lite smak. Dette er buklist og ikke tynnribbe, mener juryen. På grunn av lite fett mener de det er umulig å få sprø svor uansett hvor god kokken er. Selges hos Rema 1000. Terningkast: 2
  6. First price familieribbe, fryst: Seig og tørr. Den både lukter og smaker surt. Ikke en god ribbe, ifølge juryen, selv om svoren var sprø. Selges hos Kiwi og Meny. Terningkast: 1
  7. Coop tynnribbe, fersk: Juryen mener at det er umulig å finne noe positivt med denne ribba, og valgte å ikke gi den karakter. Den smaker og lukter surt, og minner om gammel gris, mener de. Selges hos Coop. Terningkast: Strykkarakter

Mathias Venstad Nilsen mener den både lukter og smaker surt og gammelt.

– Det er bare trist og mangel på respekt for dyret, mener Eirik Lillebø.

Smakspanelet mener at den sure smaken kan skyldes at grisen ble stressa før slakting, og at det ikke handler om holdbarhet. For ordens skyld så var det produsenten som leverte ribba til Matkontrollen, og den ble lagret og tilberedt på samme måte som de andre ribbene.

VINNER: Gilde juleribbe av edelgris, fersk. Foto: TV 2
VINNER: Gilde juleribbe av edelgris, fersk. Foto: TV 2
TAPER: Coop tynnribbe, fersk. Foto: TV 2 
TAPER: Coop tynnribbe, fersk. Foto: TV 2 

Bunnplassering også til First Price

Også den fryste familieribba fra First Price får det glatte lag av juryen, som mener den smaker gammelt og er altfor seig og tørr.

Nyttige tips fra kjøkkensjefen

Kjøkkensjef Robin Wold på den 120 år gamle restauranten Olympen («Lompa» på folkemunne), sørget for at alle ribbene fikk lik behandling. Hans beste ribbetips er:

Tining av fryst ribbe: Ta den gjerne ut av plasten og legg den på et klede i kjøleskapet.

Krydring: Krydre ribba to dager før steking. Tommelfingerregelen er 1 spiseskje salt pr kilo kjøtt, men Robin mener man kan ta mer. Han bruker også rikelig med sort pepper. Salt og pepper gnis inn rundt hele ribba og godt inn i den rutete svoren.

Steking: Ikke bruk grillelement! Dekk ribba med aluminiumsfolie og stek den med svoren ned på 200 grader i ca. én time. Bruk over- og undervarme og legg gjerne hvitløk, gulrot, løk og andre grønnsaker i formen. Ta den ut og snu den med svoren opp. Legg en ball av f.eks. aluminiumsfolie midt under ribba slik at den buler på midten og svoren åpner seg. Skjær opp rutene i svoren én gang til slik at kuttene går helt ut til kantene. Da renner overflødig fett ut slik at ribba ikke koker i sitt eget fett og får bløt svor. Strø på et ekstra dryss med salt og stek på 190 grader i ca. én time. La ribba hvile en halvtimes tid før servering.

Sprø svor: Det er lettere å få til spør svor på ribber som har nok fett. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett innimellom kjøttlagene.

– Den smaker surt, sier Mathias Venstad Nilsen.

– Dette var ikke godt. Her var det noe hakkende galt, mener Eirik Lillebø, som heller ville brukt den som hønsemat.

Også ribbene fra Folkets, Nordfjord og Rema 1000 havner langt nede på pallen med terningkast to.

Seier til Gildes edelgris

Fire ribber ble omtalt som gode av juryen. Den ferske familieribba fra Meny og den fryste ribba fra Prima Jæren fikk terningkast fire. Gildes fryste tynnribbe fikk terningkast fem. At to fryste ribber gjør det bra i testen viser at dét ikke har så mye å si for smaken, mener panelet.

Men det var Gildes ferske juleribbe av edelgris som fikk fram det største smilet hos juryen.

– DET var godt, utbryter Mathias Venstad Nilsen. Han mener denne ribba «har alt».

Alle i juryen synes den er mør og saftig, har mye god svor, og at den har en god balanse av fett og kjøtt.

– Nå ble det jul, sier Eirik Lillebø fornøyd.

Kjær gris har mange navn

Begrepene er mange i ribbeverdenen, men de to mest kjente er tynnribbe og familieribbe.

Hva er forskjellen? Og hva er buklist?

Butikkslakter Mathias Venstad Nilsen forklarer at tynnribba er selve ribbein-stykket på midten av grisen, mens familieribba i tillegg inneholder kammen høyere opp på grisen. Nilsen mener at familieribba er vanskeligere å steke fordi kam-biten trenger kortere steketid enn tynnribbe-biten. Han anbefaler å dele opp familieribba og steke den i to omganger.

– Buklist er magedelen under grisens ribbein, forklarer Nilsen.

Han mener det er helt feil å kalle den for ribbe.

– Da har du blitt lurt, sier han.

Buklist brukes tradisjonelt i sylte, pølser og pålegg, men bør ikke kalles ribbe, mener han.

Tynnribba fra Rema 1000 er buklist

På tynnribbe-pakkene fra Rema 1000 står det at de kan inneholde buklist, men produktet heter likevel tynnribbe.

Rema 1000 sier til Matkontrollen at Mattilsynet likevel har gitt dem tillatelse til å kalle produktet for tynnribbe, fordi tynnribbe ikke er en beskyttet tittel.

Butikkslakter Nilsen mener produktet heller burde hete buklist eller slagside.

Hans anbefaling til ribbe-kjøpere er å se nøye på kjøttstykket uansett hvilket merke man velger.