MUNNBIND: Hvis ektemannen skal være i nærheten av Johanna, må han ta på seg munnbind.
MUNNBIND: Hvis ektemannen skal være i nærheten av Johanna, må han ta på seg munnbind. Foto: Privat (med tillatelse)

Johanna (29) får allergiske reaksjoner av nesten alt – også sin egen ektemann

Johanna Watkins (29) kan få livsfarlige allergiske anfall dersom hun klemmer sin egen ektemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29 år gamle Johanna Watkins fra Minneapolis i USA giftet seg i 2013 med sin Scott.

De to var lykkelig forelsket og gledet seg til et godt liv sammen, gjerne med barn.

– Hun var førsteklasse-lærer og jeg andreklasse-lærer, så det var virkelig skjebnen, sier Scott Watkins (28) til magasinet People.

Men skjebnen skulle også ha det til at livet ikke ble som planlagt for det unge paret.

Kort tid etter bryllupet blusset nemlig allergiene, som Johanna hadde slitt med hele livet, kraftig opp igjen.

– Livet vårt føles mer som science fiction enn virkelighet noen ganger, sier ektemannen til TV 2.

Allergisk mot nesten alt

For Johannas allergier er verre enn en irriterende pollenallergi som mange sliter med – hun reagerer allergisk på nesten alt rundt seg.

I 2015 fikk hun diagnosen mastcelleaktiveringssyndrom, en sjelden tilstand som gjør at kroppen får livsfarlige, allergiske reaksjoner av svært mye.

Johanna har en alvorlig variant av sykdommen, som gjør at hun risikerer livsfarlig allergisk sjokk ved selv den minste kontakt med allergiske triggere.

FØR: Johanna og Scott var et vanlig, nyforelsket par, før sykdommen rammet og snudde livene deres på hodet. FOTO: Privat
FØR: Johanna og Scott var et vanlig, nyforelsket par, før sykdommen rammet og snudde livene deres på hodet. FOTO: Privat

– Mastceller er en type hvite blodceller som er viktige blant annet i immunforsvaret, ved allergiske reaksjoner og i reparasjon og vedlikehold av kroppsvev. Mastcellene inneholder en rekke stoffer som frigjøres når kroppen utsettes for såkalte triggere, sier Knut Midttun, lege ved Senter for sjeldne diagnoser på Oslo universitetssykehus, til TV 2.

Hundrevis av nordmenn er rammet

Mastcellesykdommer kan ifølge legen gi store plager for dem som er rammet. Ofte kan man få allergilignende reaksjoner og symptomer fra mange organer.

Mastcelle-sykdommer

  • Mastceller er en type hvite blodceller som dannes i benmargen og finnes i nesten alle kroppens organer.
  • De er en del av kroppens immunforsvar, og deltar i allergi- og betennelsesreaksjoner.
  • Ved sykdom på mastcellene har man for mange slike celler, eller de fungerer ikke normalt.
  • Symptomer varierer fra person til person, men kjennetegnes av hyppige, allergiske anfall.

    Kilde: Senter for sjeldne diagnoser, OUS.

– Pasienten kan oppleve plager i eksempelvis hud, mage-tarmsystemet, muskler og skjelett, videre psykiske plager, pusteproblemer og blodtrykksfall. Det er store individuelle variasjoner i plager og hva som utløser dem, sier Midttun.

Det er ukjent hvor mange som lider av mastcellesykdommer i Norge, men man regner med at flere hundre voksne og barn er rammet. Trolig er tilstanden også underdiagnostisert.

– Alvorlighetsgraden varierer fra det milde til livstruende, og forløpet kan være anfallspreget eller kronisk, forklarer han.

Allergisk mot ektemannen

Johanna forteller at hun har en liste på hundrevis av ting hun reagerer allergisk på, deriblant mat, sollys og kroppslukt, som blant annet ektemannen skiller ut. Derfor kan de to ikke ha fysisk kontakt.

29-åringen opplever å få sterke allergiske reaksjoner som ofte ender med anafylaktisk sjokk. Dette kan være livsfarlig, fordi luftveiene tetter seg.

24 timer i døgnet befinner Watkins seg på soverommet sitt. En luftrenser står på døgnet rundt og vinduene er dekket til med UV-filtere.

– Johanna har ikke forlatt rommet sitt på ett år, med unntak av sykehusbesøkene, sier ektemannen.

Johanna skal per dags dato visstnok kun tåle 15 ulike matvarer.

Ingen helbredende behandling

Nå jobber ekteparet med å bygge et nytt hus, tilpasset Johannas diagnose. For paret har det vært viktig å se fremover, ikke bakover.

– Det er viktig for oss at folk ser hvordan vår gudstro, våre fantastiske venner og det medisinske teamet rundt oss har holdt oss oppe gjennom denne sinnssyke og vanskelige tiden, sier Scott til TV 2.

Hittil har kona fått prøve ulike behandlinger, blant annet cellegift, uten resultater. Nylig måtte hun avslutte en ny behandling, da hun reagerte med allergisk sjokk.

– Kroppen hennes er svak, men sjelen hennes er sterk, avslutter ektemannen.

Det finnes det ingen helbredende behandling for mastcellesykdommer, men man kan forebygge allergiske anfall og lindre plager ved å unngå triggere som erfaringsmessig utløser symptomer, ifølge Senter for sjeldne diagnoser.