Ingen avklaring etter nytt budsjettmøte

Nye møter mellom regjeringspartiene og støttepartiene onsdag ettermiddag førte ikke partene nærmere noen løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har ikke kommet nærmere en løsning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK etter at han og Venstreleder Trine Skei Grande har vært i møte med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i statsministerboligen onsdag ettermiddag.

– Det ser svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB etter møtet med de tre andre borgerlige partilederne.

Droppet forhandlingene

Statsbudsjettet skal voteres i Stortinget førstkommende mandag, og Høyre og Frp er avhengig av støtte fra minst ett av støttepartiene for et flertall.

Både Venstre og Krf har valgt å bryte budsjettforhandlingene med regjeringen, men onsdag ettermiddag sa statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse at hun ønsket nye drøftinger med støttepartiene.

– Vi mener vi har strukket oss lang for å møte kravene til Krf og Venstre, men de mener det ikke er godt nok. Det er leit at de ikke vil gå videre. Men det fortsatt tid igjen før Stortinget skal votere om et budsjett. Derfor vil jeg og finansministeren nå invitere Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande til et møte for å diskutere situasjonen, og se om det finnes en vei videre, sier Erna Solberg (H).

Hun sier de nå har fem dager på seg til å finne en løsning.

– Jeg har fortsatt håp om at vi finner en løsning. Vi jobber for å gi Stortinget og landet svarene som trengs, sier Solberg.

Statusrapport

Onsdagens møte var ikke noe forhandlingsmøte, men en gjennomgang av situasjonen etter at Venstre og KrF bestemte seg for å bryte forhandlingene.

Venstreleder Trine Skei Grande sa etter onsdagens møte at regjeringspartiene må komme med noe «fundamentalt nytt» som gjør at man får til en nedgang i klimagassutslippene.

– Har du nå større tro på en avtale etter at statsministeren har invitert dere tilbake til forhandlingsbordet?

– Det var ingen ting i møtet i dag som gjør at vi beveger oss, men vi kan fortsatt håpe at det kommer noe de kommende dagene, sier Skei Grande til TV 2.

– Krevende

Statsministeren sier utviklingen i forhandlingene har blitt annerledes enn det mange har ønsket seg.

Samarbeidspartiene har sittet i intense forhandlinger de siste ukene, og i løpet av 24 timer valgte både Venstre og Krf å trekke seg.

– Det er fortsatt tid igjen, og vi skal jobbe videre for et budsjett for landet vårt. Dette er en krevende situasjon. Jeg er statsminister, men samarbeidet er mellom fire ulike partier og fire partiledere. Jeg har stor forståelse for at alle ønsker mest mulig gjennomslag, og at det går en grense for alle - for hva man kan være med på. Det gjelder også for Høyre, sier Solberg.

Den store striden mellom regjeringen og støttepartiene har vært regjeringens ultimatum om å innføre bilpakken. Pakken innebærer økte bensin- og dieselavgifter, men det totale avgiftsnivået for bilistene skal likevel gå ned.

Fremskrittspartiet har vært svært tydelige på at innføring av bilpakken er et ultimatum fra deres side.

Krf og Venstre har hele tiden kjempet for høyere avgifter, som en del av det grønne skiftet. De har vært misfornøyde med nivået av avgifter.

Vil forhandle

Ultimatumet fra regjeringen har dermed verken Krf eller Venstre kunnet godta.

– Da vi sto her for to måneder siden la vi frem en bred pakke for avgiftsøkninger. Noe av det var på biler, mineralolje og andre typer gassutslipp. Det var en pakke som hang sammen og jeg vil benytte anledningen til å si at, det at Frp var med på en betydelig økning i klimaavgiftene, var et viktig skritt fremover Jeg vil gi honnør for det, sier hun.

Solberg sier det har gått tre år uten at denne type avgifter har økt, og at det viktigste er debatten om selve utslippene.

– Behovet er å se resultater på klimautslippsreduksjoner, og det mener jeg er det vi skal jobbe med fremover, sier Solberg.

Nå har regjeringen fem dager på seg, for nye forhandlinger, som kan gi flertall for et nytt statsbudsjett.

Både Venstre-leder Trine Skei Grande og Krf-leder Knut Arild Hareide har vært tydelige på at de lar døren stå åpen helt frem til mandag, og at de håper på nye initiativ fra regjeringen.

Jensen: – Forstatt håp

Frp-leder Siv Jensen sier hun fortsatt har håp om å finne fram til en budsjettløsning innen finansdebatten på mandag.

– Selv om Venstre og KrF i dag mener det ikke er grunn til å gå videre med budsjettforhandlingene, registrerer jeg at partilederne likevel gir uttrykk for at de ønsker en videre dialog, sier Jensen til NTB.

– Det gjør at jeg fortsatt har håp om at vi skal finne fram til en løsning før finansdebatten tar til i Stortinget førstkommende mandag, tilføyer Frp-lederen.

Hun sier hun er glad for at KrF-leder Knut Arild Hareide på onsdagens pressekonferanse slo fast at regjeringen har kommet KrF og Venstre i møte.

– Det bekrefter det jeg har sagt om at vi har strukket oss, sier hun.

Jensen avviser at Frp ikke har fulgt opp forpliktelsene om å skjerpe klimainnsatsen i statsbudsjettet for neste år.

TV 2/NTB