rekordmange briter blir lurt til å dele intime bilder:

Det forføreriske blikket er bare starten på langvarig og ydmykende «sextortion»

Minst fire briter har tatt sitt eget liv etter å ha blitt lurt av organiserte kriminelle til å dele intime bilder av seg selv på sosiale medier. Også i Norge lar menn seg lure.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Seksuelle overgrep på nett kommer i flere former, og har mange ofre. I Norge har det vært stort fokus på overgrep mot mindreårige hvor gjerningsmenn ofte er ute etter å dekke sin egen tilfredstillelse, men det finnes også gjerningspersoner med helt andre motiver, der ofrene ofte er voksne menn.

Forføres

Det begynner gjerne med at en kvinne tar kontakt på sosiale medier. De opparbeider seg tillit og forfører mannen til å dele intime bilder, eller ha sex med seg selv på webkamera. Bildene lagres, videoene tas opp, og så snur alt:

Kvinnene - eller bakmennene som ofte er organiserte kriminelle - starter utpressingen. Ofrene får vite at hvis de ikke betaler et pengebeløp, vil bildene bli publisert på nett slik at familie, venner og kolleger får se dem.

Dette er en tekstmelding et britisk offer fikk fra bakmenn på Filippinene. Han lot seg ikke presse, og anmeldte forholdet til politiet.
Dette er en tekstmelding et britisk offer fikk fra bakmenn på Filippinene. Han lot seg ikke presse, og anmeldte forholdet til politiet. Foto: Sky News

Dette kan være så ydmykende for mange at de lar seg presse. Og bakmennene tjener lette penger på ofrenes frykt.

Internasjonal kriminalitet

Bakmennene sitter ofre langt unna. Interpol ledet opprullingen av en større sak i 2014 der 58 personer ble pågrepet på Filippinene. Minst ett av ofrene var en nordmann.

Ligaen ble presset mennesker verden rundt for penger etter først å ha skaffet bilder med seksuell karakter av ofrene. De ble avslørt etter at 17 år gamle Daniel Perry tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for utpressingen.

Ronan Hughes (17) fra Nord-Irland tok sitt eget liv etter å ba bønnfalt en utpresser fra Romania om å ikke publisere nakenbildene han hadde sendt til det han trodde var en jente. 
Ronan Hughes (17) fra Nord-Irland tok sitt eget liv etter å ba bønnfalt en utpresser fra Romania om å ikke publisere nakenbildene han hadde sendt til det han trodde var en jente.  Foto: Sky News

Kripos opplyser at anmeldelser av slik utpressing har økt betraktelig i Norge de siste to årene.

Økning i Norge

– Sextortion, eller seksuell utpressing på nett, er noe politiet har sett flere eksempler på de siste årene. Saker der gjerningspersonen utgir seg for å være en annen og lurer ofrene til å gi fra seg seksualiserte bilder og videoer, opplyser kommunikasjonsrådgiver, Axel Wilhelm Due, i Kripos til TV 2.

– Hvor mange slike saker som etterforskes har ikke vi en fullstendig oversikt over, men vi vet at antall anmeldelser av seksuell handling mot barn mellom 14 og 16 år har økt med over 60 prosent de siste to årene. Seksuelle overgrep på internett, som sextortion, er en av hovedgrunnene til den økningen, sier Due.

Å bli tvunget til å gjøre seksuelle handlinger foran kamera, kan ifølge loven bli sidestilt med voldtekt. Men om bakmennene sitter i utlandet kan det være vanskelig å sørge for at de får sin straff.

Flere selvmord etter utpressing

I Storbritannia har politiet sett en voldsom økning i saker det siste året. De har valgt å gå ut med en skarp advarsel om å la seg lure. For å bekjempe fenomenet har de laget en video som de håper skal skremme folk til å tenke seg om to ganger før de deler intime bilder på nett. Se videoen øverst i saken!

900 personer har anmeldt denne type utpressing i Storbritannia så langt i år. Det er dobbelt så mange som året før. Trolig er mørketallene skyhøye. Mange skammer seg over å ha blitt lurt, og velger å betale penger i håp om at problemet skal forsvinne.

Daniel Perry (17) chattet med det han trodde var en jevnaldret britisk jente. Etter han sendte en video til henne, ble han presset for penger. Det endte med at han tok sitt eget liv i 2013. Hans død førte til opprullingen av en filippinsk liga som drev slik utpressing i stor stil. 
Daniel Perry (17) chattet med det han trodde var en jevnaldret britisk jente. Etter han sendte en video til henne, ble han presset for penger. Det endte med at han tok sitt eget liv i 2013. Hans død førte til opprullingen av en filippinsk liga som drev slik utpressing i stor stil.  Foto: Sky News

Blant britiske ofre finner man hovedsaklig menn. De er mellom 14 og 82 år gamle, men de fleste som lar seg lure er unge menn mellom 18 og 24 år. Minst fire briter har tatt sitt eget liv som følge av utpressingen. To av dem var tenåringer.

– Ikke få panikk

Politiets klare råd er i ikke betale utpresserne, og å ikke få panikk. Hvis man utsettes for slik kriminalitet bør man slette kontoen sin på sosiale medier og anmelde forholdet.

– Det nytter å si ifra. Ta kontakt med ditt politidistrikt eller tips Kripos på www.tips.kripos.no. Det er viktig å anmelde. Både for din egen del og for andre. Det er viktig at vi plasserer ansvaret hos overgriperen. Ved å anmelde kan man hjelpe mange andre. Det er en bevismessig fordel at mange av overgrepene kan dokumenteres, er meldingen fra Kripos.