I snitt drikker hver nordmann alkohol tilsvarende en halvliter øl hver eneste dag året rundt, ifølge Folkehelseinstituttet.

Vi drikker altså mye – men gjør vi det slik vi skal? Tilbereder du øl og vin riktig, kan det nemlig smake opptil 20 prosent bedre, ifølge vinekspert Ken Canaiolo Engebretsen.

Matkontrollen har pratet med eksperter som gir deg fasiten.

Slik får best øl

Til tross for at ulike øl bør helles i forskjellige glass, er tulipglasset det beste glasset dersom du skal velge ett, mener daglig leder i Ølakademiet Ronja Velten.

– Det er et ballongformet glass som er med på å bevare aromaene. Innsnevringen i glasset gjør at man bevarer kullsyre, og det at glasset går ut på toppen gjør at man beholder skummet lenger. Så her har du mye i ett glass, sier Velten.

Men aller helst bør du forholde deg til ulike «regler» for forskjellige øltyper. Dette er Veltens råd:

Pils: Bruk et slankt glass med en innsnevring ned mot bunnen (se glasset til venstre på bildet). Det bevarer aromaen. Det er viktig at du ikke slår ut all kullsyren. Skrå glasset når du heller, og hell på litt mer mot slutten for å få mer skum. Pilsen skal være kald, og kan tas rett ut av kjøleskapet. En grunnregel er at lyse øl bør serveres kaldt.

Fakta om nordmenns drikkevaner:

* Det anslås at befolkningen over 15 år drikker rundt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer omtrent 80 flasker vin eller 355 halvlitere med pils i året per person.

* Forbruket har økt med cirka 40 prosent de siste 20 årene. Nordmenn har tatt til seg kontinentale drikkevaner med alkohol hver dag, men også beholdt tradisjonell, nordisk festfyll.

* Det meldes om at stadig flere får en økende interesse for vin. Åtte av ti nordmenn sier, ifølge Vinmonopolet, at de er interessert i vin. I gjennomsnitt betaler vi 130 kroner for en vinflaske, men vi er villige til å strekke oss opp til 250. En økende interesse for ølbrygging tyder også på at interessen for øl er økende.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Vinmonopolet

Hveteøl: Glassene til hveteøl er ganske like glassene til pils, men litt større, for å bevare aromaen (se det andre glasset til venstre på bildet). Det er mye skumdannelse på grunn av høyt proteininnhold i hveten, så ølet skal helles forsiktig og rolig. Mot slutten av hellingen gir du flasken litt sving, og topper deretter glasset. Du skal ha med bunnfallet.

IPA: Til IPA bruker du et IPA-glass som er smalt og rillete mot bunnen (se det andre glasset til høyre på bildet). Når du skal helle IPA, må du holde glasset på skrått. Hell i jevnt tempo. Hver gang du tar en slurk, så vil ølet virvlet opp gjennom rillene i glasset, slik at det dannes mer skum for hver slurk du tar.

Porter og staut: De mørke øltypene trives godt i klokkeglass (se glasset til høyre). Grunnen er at det bevarer og frigjører aromaene på en riktig måte. Dette er intense saker som trenger oksygen. Glasset skal ikke holdes på skrått når man skjenker – fordi det er mindre kullsyre i en porter. Hvis man skrår glasset, så får man mindre kullsyre, og her skal man bevare kullsyren. Derfor skal porter og staut helles rolig midt i glasset for å danne skum.

Jo mørkere øl – desto høyere temperatur skal drikken ha.

Slik får du best vin

Det er faktisk bare én type glass du trenger når du skal skjenke vin, mener Christian Algreen Berger, sommelier ved Le Benjamin. Se bilde for å se hvordan glasset ser ut.

– Det er et litt mer bøyd glass, slik at man får frigjort mer aromaer enn i et lite glass, sier Berger til Matkontrollen.

Han presiserer at man selvfølgelig ikke skal fylle glass med vin helt opp, men stoppe omtrent på punktet hvor glasset begynner å bli smalere. Og – du må gjerne snurre på glasset.

– Ved å snurre på glasset frigjører du aromaer, vinen vil lukte mer og du øker totalopplevelsen.

Når det kommer til temperaturen på vinen, er huskeregelen enkel, ifølge Berger: Man tar hvitvinen ut av kjøleskapet før man skal servere den, og rødvinen setter man inn en halvtime før man skal servere den.

Men hvordan skal man drikke sprudlevin og champagne? Det kan du se på Matkontrollen på TV 2 i kveld.