KLISTRET PÅ DØREN: Charlotte Stig fant denne plakaten på inngangsdøren søndag. Tegningen forestiller en galge. «Reservert for folkeforrædere», står det på plakaten.
KLISTRET PÅ DØREN: Charlotte Stig fant denne plakaten på inngangsdøren søndag. Tegningen forestiller en galge. «Reservert for folkeforrædere», står det på plakaten. Foto: Privat

Charlotte (52) kom hjem og fant en galge på døren

– Først ble jeg redd, men det gikk fort over til sinne, sier Charlotte Stig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Charlotte Stig (52) og den ni år gamle sønnen hennes kom hjem søndag formiddag, hang det en plakat klistret på inngangsdøren.

På plakaten var det tegnet en galge og med store bokstaver stod det «Reservert folkeforrædere».

Det var Asker og Bærums budstikke som først omtalte saken.

– Sønnen min leste teksten høyt og spurte «Hva er dette, mamma?». Først ble jeg redd og jeg begynte å gråte, men angsten gikk fort over til sinne, sier Stig til TV 2.

Hun og sønnen hadde ikke sovet hjemme den natten, så hun antar at lappen har kommet opp lørdag kveld eller natt til søndag.

– Når vi lever i et demokratisk samfunn, må vi tåle at folk har ekstreme holdninger, men jeg tolererer ikke en galge på døren vår, sier Stig.

Hun ringte straks til politiet som har vært på stedet og tatt ned plakaten. De har også tatt fingeravtrykk og gjort andre åstedsundersøkelser.

Høyreekstrem gruppe

Den siste tiden har plakater med samme avsender dukket opp flere steder i kommunen.

– Vi har sett lignende plakater over hele Asker og spesielt i området Hvalstad. Også på politihuset har vi funnet plakater, sier etterforskningsleder ved Asker politistasjon, Bjørn Egil Drangevåg.

PÅ DØREN: Da Charlotte Stig og sønnen hennes kom hjem søndag formiddag, hang det en plakat på inngangsdøren.
PÅ DØREN: Da Charlotte Stig og sønnen hennes kom hjem søndag formiddag, hang det en plakat på inngangsdøren. Foto: privat

Plakaten er merket «Frihetskamp.net». Det er nettsiden til den høyreekstreme gruppen som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelse.

TV 2 møtte Haakon Forwald, som regnes som lederen for den norske delen av organisasjonen, i oktober.

Gruppen mener Holocaust ikke skjedde og har Adolf Hitler som et forbilde. I november ble gruppen møtt med voldsomme motdemonstrasjoner da de marsjerte gjennom Stockholms gater.

Ønsker en unnskyldning

Charlotte Stig har prøvd å få tak i personene som står bak plakaten.

– Jeg skrev til dem på hjemmesiden deres. Jeg vil vite hva de vil med meg og mitt hus. Og hva de mener med å skape frykt med en galge på døren. Jeg mener de selv skulle tatt ned plakaten og skrevet en unnskyldning til min sønn og lagt den i postkassen vår, sier hun.

Huset der familien bor, ligger inne på området til Hvalstad asylmottak. Politiet tror de som har klistret opp lappen, ikke har skjønt at dette var en privat bolig.

– Jeg tror ikke trusselen er rettet mot de som bor i huset, men det gjør ikke saken mindre alvorlig. Dette er hatkriminalitet, sier etterforskningsleder Drangevåg. Han oppfordrer andre som har opplevd tilsvarende til å melde fra til politiet.

Sint

Stig sier plakaten gjør henne sint, men at hun vil bruke opplevelsen til noe positivt.

– Jeg blir sint over at noen har krenket hjemmet mitt med sine ekstreme holdninger. Derfor må vi stå opp og si at her stopper det. Vi har et samfunn som er bygget på demokrati, klokskap og positiv respekt, ikke frykt og hat. Det er viktig signal å gi, sier Stig.

Hvordan har sønnen din det nå?

– Han synes ikke noe om å være alene hjemme nå, men han er heldigvis så fornuftig at han vet at det skal være plass til alle, men at man skal si ifra, sier hun.

Mottakssenteret som er nærmeste nabo, er bolig for unge asylsøkere.

– Heldigvis har ingen av dem fått slike plakater, sier Stig.

– Ikke noen av våre

Haakon Forwald ønsker ikke å kommentere saken utover å si at dette ikke er en aksjon utført av organisasjonens medlemmer.

– Plakatene er tilgjengelig for salg i organisasjonens nettbutikk, skriver han i en SMS til TV2.