Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyere vanntemperaturer har forårsaket den verste ødeleggelsen av koraller på det verdenskjente korallmassivet utenfor Australias kyst registrert noen sinne.

67 prosent av korallene på revets mest utsatte nordlige del døde i år, ifølge en rapport fra ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies, skriver blant andre BBC.

Vanntemperaturene i februar, mars og april var ifølge studiene en grad høyere enn vanlig.

– Korallene ble kokt, sier lederen for forskningsprosjektet Terry Hughes.

Great Barrier Reef har i en årrekke blitt utsatt for såkalt korallbleking, som gjør de normalt sunne og fargerike korallene hvite.

Korallbleking skjer både på grunn av høyere vanntemperaturer, manglende næringstilgang, sollys og når algene som lever i symbiose med korallene støtes ut.

Korallene kan dø i prosessen, og for Great Barrier Reef uttrykkes det bekymring for at korallene aldri vil «komme seg til hektene» igjen.

Dersom havtemperaturene fortsetter å stige, frykter ekspertene at det vil oppstå korallbleking årlig i løpet av de neste tyve årene.

I tillegg til at det biologiske mangfoldet i havet blir ødelagt, frykter også australske turistoperatører som arrangerer dykking og snorkling på revet at blekingen vil bli katastrofal.

– Uten Great Barrier Reef vil vi ikke overleve, sier Michael Healey fra Quicksilver Group, ifølge BBC.

I FARE: Kartet (innfelt) viser skadene på Great Barrier Reef det siste året
I FARE: Kartet (innfelt) viser skadene på Great Barrier Reef det siste året Foto: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies/AFP.
SÅRBART: I helgen besøkte den australske senatoren og lederen for One Nation Party, Pauline Hanson (t.h) Great Barrier Reef. Der fikk hun lære om korallblekingen som pågår for fullt av marinbiologen Alison Jones. Foto: AAP/Reuters
SÅRBART: I helgen besøkte den australske senatoren og lederen for One Nation Party, Pauline Hanson (t.h) Great Barrier Reef. Der fikk hun lære om korallblekingen som pågår for fullt av marinbiologen Alison Jones. Foto: AAP/Reuters