Ville ikke gravlegges:

Vera (89) ble en diamant

I stedet for en gravplass ble Vera Østborg sitt siste hvilested en diamant. Diamantene bæres nå av hennes datter, barnebarn og oldebarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Vera Østborg (89) døde i fjor sommer var det allerede bestemt at hun ikke skulle ha en tradisjonell begravelse. Hun ønsket at asken hennes ble til en diamant.

Så God morgen Norge

Ideen fikk hun da hun og familien så på God morgen Norge sammen for et par år siden. Tema var at det nå var mulig å bli omgjort til en diamant etter døden.

– Det vil jeg, sa Vera bestemt. Datteren, Laila Hustad (70) husker at moren var veldig bestemt og hun tenkte også selv at det var en spennende ide.

– Hun ønsket ikke noe begravelse og det å spre asken var heller ikke noe alternativ, sier datteren Laila Hustad (70).

Fra aske til diamant

Asken etter Vera ble sendt til Nederland der den ble presset til en diamant. Sist uke ble hennes siste ønske virkelighet. Da ankom de fem ferdige ringene til hennes datter, barnebarn og oldebarn.

Nå bærer familien hver sin ring med en diamant.

– Jeg savner ikke å ha noe grav å gå til. Nå har jeg henne med meg uansett hvor jeg er. Vi har ventet i et år på dette. Det var deilig og en stor lettelse å endelig få oldemor tilbake igjen, sier oldebarn Susanne Høgstavoll Hustad (25).

– I oldemors ånd
– Jeg synes først det var trist å ikke ha en begravelse da jeg ikke fikk et sted å sørge ferdig, men nå er jeg glad det ble som det ble. Nå har jeg noe som kan vare resten av livet, sier oldebarn Charlotte Søderholm (24).

DIAMANT: I dag er Veras aske blitt til en diamant. Foto: Pia Hebæk Cyrén. 
DIAMANT: I dag er Veras aske blitt til en diamant. Foto: Pia Hebæk Cyrén. 

De er alle glad for at de lyttet til Veras siste ønske.

– Dette var helt i hennes ånd, sier Høgstavoll Hustad.

Et annerledes hvilested
Det var Pia Hebæk Cyrén som hjalp familien. Hebæk Cyrén er daglig leder i «Den siste reisen» som tilbyr dette noe ukonvensjonelle hvilestedet.

– En diamant er laget av ren karbon og asken inneholder mye av dette. Asken blir så lagt under mye press og enorm varme. Resultatet ti-tolv måneder senere er en rådiamant.

I følge Hebæk Cyrén har så langt 51 nordmenn valgt denne prosessen i stedet for en gravplass.

– Det finnes mange grunner til at noen ikke vil havne på en gravplass. Det kan være tro eller det kan være så mange andre grunner. Tidene forandrer seg og folk forandrer seg. Det må vi respektere, sier hun.

Reaksjoner
Diamanten denne familien har valgt koster 36.200 kroner. Laila synes det var verdt pengene til tross for den stive prislappen.

– Nå har jeg henne med meg overalt. Det har de andre også, sier datteren.

Når familien har fortalt andre om det uvanlige hvilestedet har de fleste vært positive.

– Enhver familie kan velge det en selv ønsker. Det å ha med seg et minne av en en kjær avdød hele tiden overalt må jo være midt i blinken.

Plass til flere diamanter
Datteren Laila ønsker det samme som sin mor. Hver ring har derfor plass til flere diamanter. I stedet for en familiegrav har de en familiering.

– Jeg blir mest sannsynligvis nestemann. Ringene vil da gå i arv, forteller Laila.

Barnebarnet hennes er enig:

– Dette kan bli en familieting. Jeg vil gjerne bli en diamant etterhvert , avslutter Høgstavoll Hustad.