Louise Kahn (i midten) poserer med popbandet sitt Terry Poison. Foto: Terrypoison.com
Louise Kahn (i midten) poserer med popbandet sitt Terry Poison. Foto: Terrypoison.com

«Jødejenta» som ble jaget av nynazister i Oslo ble popstjerne

Bevæpnet med balltre løp nynazistene etter Louise Kahn. De sa: «vi skal gasse deg!».

Louise Kahn er én av mange jøder som føler frykt. Etter at islamister skjøt ned og drepte en rekke jøder i Paris, København og Brussel i fjor, har uroen sunket dypere inn i Norge.

Følelsen er ikke ny. Da Louise gikk på ungdomsskolen på Nordstrand i Oslo på 1990-tallet, ble hun trakassert av nynazister. De kastet flasker på henne og kjørte henne av veien når hun kom med mopeden.

– De var voldelige, forteller Louise i «Vårt lille land».

Se «Vårt lille land» her

Flyttet fra trakasseringen

På 90-tallet sa hun ikke stort, men da nynazistene kom inn med slagvåpen på en ungdomsfest, fikk hun nok.

– De sprang etter meg med balltre, hjem til huset til mamma og pappa.

Nynazistene kunne også komme inn i klasserommet og stikke en lighter under nesen hennes og si «vi skal gasse deg! Gjøre ferdig jobben!».

Louise Kahn flyttet fra Oslo til Israel for å unngå all hetsen hun opplevde i oppveksten. Foto: TV 2
Louise Kahn flyttet fra Oslo til Israel for å unngå all hetsen hun opplevde i oppveksten. Foto: TV 2

Flere fra Louises familie var blitt gasset ihjel under andre verdenskrig, da Nazi-Tyskland drepte seks millioner jøder i et industrielt massemord.

Så snart Louise var ferdig med videregående skole i Oslo, flyttet hun til Israel. I gründerbyen Tel Aviv har hun lykke med teknologi og musikk. Louise Kahn er bandleder og vokalist i elektropopbandet «Terry Poison» og har opptrådt på klubbscener verden over.

– Jeg er takknemlig over å kunne leve av musikk. Oppveksten som jøde i Norge lærte meg at ingen ting kommer av seg selv, du må jobbe og legge inn en innsats.

Norske jøder skjuler opphavet sitt

Mange norske jøder ser med bekymring på utviklingen. Jødiske miljøer i Europa er under regelrette angrep. I Norge har ordet «jøde» blitt et skjellsord i mange ungdomsmiljøer, og en kampanje for å få Norge til å boikotte verdens eneste jødiske stat, Israel, og bare Israel, vinner oppslutning.

Ifølge Stortingsrepresentant og muslim, Abid Raja, har en del muslimske innvandrere kommet til Norge med absurde vrangforestillinger om jødene.

Prosesjonen i Oslo 30. august, hvor norske jøder danset stolt i Karl Johan. Foto: TV 2 
Prosesjonen i Oslo 30. august, hvor norske jøder danset stolt i Karl Johan. Foto: TV 2 

– Det finnes veldig mye fordommer, myter og ikke minst hat i det muslimske miljøet, mot jødene, sier han.

For mange norske jøder har det blitt rutine å delvis skjule at de er jøder. Derfor var det en begivenhet da en gruppe jøder i høst, trosset frykten og arrangerte norgeshistoriens første jødiske parade, opp Karl Johan. Arrangementet ble beskyttet av et massivt oppbud politi og sikkerhetsvakter.

Ingen annen minoritet i Norge må ha beskyttelse av politiet for å danse i gaten, men nå er mange jøder lei presset. Noen av dem snakker i «Vårt lille land», søndag klokken 22.15.