GODE MÅLTIDER VIKTIGE: Kokk Lisa Tronsen ved Døli pleie- og omsorgssenter forteller Sverre Tronsli (88) hvilke godsaker hun har puttet i dagens smoothie. 
GODE MÅLTIDER VIKTIGE: Kokk Lisa Tronsen ved Døli pleie- og omsorgssenter forteller Sverre Tronsli (88) hvilke godsaker hun har puttet i dagens smoothie.  Foto: Anja Lohne Holm/TV 2

flyttet måltidene for de eldre:

Slik løste dette sykehjemmet sultproblematikken på 1-2-3

Ved Døli pleie- og omsorgssenter i Nittedal måtte de bare ta en beslutning,  og da gikk det fint å flytte lunsj og middag til senere på dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avdelingsleder Beathe Moe er strålende fornøyd med den nye ordningen de innførte midt i november. Lunsj klokken 12 og middag klokken 16, i stedet for lunsj klokken 11 og middag klokken 13.

Men mange sykehjem har fortsatt lang nattfaste.

– Hvor vanskelig er det å få dette til?

– Det var ikke så vanskelig, da vi først bestemte oss så gikk det veldig greit.

– Hvorfor tror du det er så mange som ikke har gjort dette?

– Vi har vel vært i en gammel rutine. Så nå bare tenkte vi at vi får bestemme oss og endre på det, sier Beathe Moe til TV 2.

– Men det har ikke vært store endringer. Kjøkkenet er tilpasningsdyktig og kommer litt senere for å lage middag, så det har gått veldig fint.

Underernærte eldre

En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet og landbruks- og matdepartementet viser at over halvparten av sykehjemmene ikke klarer å overholde fristen for nattfaste, som er elleve timer. (Se faktaboks)

Noen steder går de eldre opp mot 16 timer uten mat. Samtidig viser tallene fra Helsedirektoratet at mellom 20 og 60 prosent av eldre som mottar kommunale tjenester, er underernærte.

– Man bør tilstrebe at enda flere klarer det. Det er ikke så mye omlegging av arbeidstid, det er bare det å bestemme seg, sier Beathe Moe til TV 2.

– Hvordan løser dere dette bemanningsmessig?

– Vi har samme bemanning på kvelden som vi hadde tidligere.

Forskjellen nå er at de ikke lenger trenger å tenke på medisiner ved middagsbordet, slik de gjorde før, da middagen var mellom 13 og 14.

– Da får vi frigjort tid til å sitte sammen med dem og spise, sier Moe.

Må ta et oppgjør med rutinene

Opptil 60 prosent av de eldre som mottar helsehjelp fra kommunen, er underernærte, eller står i fare for å bli det.

Professor i medisin Per Ole Iversen mener vi må ta et oppgjør med rutinene ved landets sykehjem.

– Jeg synes det er ille. Det burde ikke være sånn i velstands-Norge i 2016. En ting er det at det er mange eldre som utsettes for dette her. En annen ting er at det ikke har skjedd noe på de siste 20 årene, sier han til TV 2.

Også Kost- og ernæringsforbundet er sterkt kritiske. Dette er et forbund der medlemmene for det meste er kokker og kjøkkenpersonell på sykehjem.

– Jeg er sjokkert over resultatene i Forbrukerrådets undersøkelse. De siste årene har det vært stort fokus på utfordringene rundt underernæring og matomsorg på sykehjemmene. Varsellampene har blinket lenge, sier Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, til TV 2.

Han synes det verste er at selv om det ropes høyt varsko gang på gang, og alle partiene er enige i at dette er uholdbart, fortsetter praksisen i år etter år.

– Alle partiene er enige i at maten i eldreomsorgen skal være av høy kvalitet. Bare så synd at det deretter svikter på kommunenivået, der ansvaret for eldreomsorgen ligger, sier han til TV 2.

– Løsningen er ikke mer penger

I går sa både helseminister Bent Høie (H) og leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, til TV 2 at vi ikke kan ha det slik lenger.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Tone Wilhelmsen Trøen (H) Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er uakseptabelt og det er jo krenkende overfor eldre som trenger trygghet, og som selvfølgelig trenger å spise på en måte som gjør at døgnet er til å leve med. Dette er et av utslagene av en stram kommuneøkonomi, da ender det opp i slike problemer, sa Ap-lederen.

Men stortingsrepresentant og medlem av Helsekomiteen Tone Trøen (H) er ikke enig med Støre i at årsaken er økonomi.

– Det jeg reagerer på er Jonas Gahr Støres beskrivelse av løsningen – mer penger. Dette illustrerer hvordan Arbeiderpartiet har tenkt rundt eldreomsorg, og hvorfor Aps politikk ikke fungerer. Her skiller Høyre og Arbeiderpartiet sine løsninger seg, sier Trøen til TV 2.

Hun er selv sykepleier, og mener at løsningen ligger i god sykepleie og god ledelse i de enkelte kommunene.

– Det må bli slutt på å snakke om mer penger i eldreomsorgen, som svaret på utfordringene. Riktig ernæring handler først og fremst om faglighet og god sykepleie. Da må en jobbe med ledelse, med organisering og med kvalitet i omsorgen, sier Trøen til TV 2.

MAT PÅ SYKEHJEM

• Over halvparten av 203 sykehjem lar det gå mer enn 11 timer mellom kveldsmat og frokost, selv om dette er i strid med Helsedirektoratets retningslinjer.

• Kun 94 av 203 sykehjem som deltok i spørreundersøkelsen, oppfylte kriteriet for nattfaste på inntil 11 timer.

• 128 sykehjem starter middagsserveringen allerede klokken 1330 eller tidligere.

• Over halvparten oppgir sluttklokkeslett for middagsservering kl. 14 eller tidligere.

Kilde: «Gylne Måltidsøyeblikk 2016» fra Forbrukerrådet og landbruks- og matdepartementet