– Mange sto opp tidlig og var på jakt etter mat

Eldre på sykehjem må gå opptil 16 timer uten mat

Under halvparten av landets sykehjem klarer å følge retningslinjene for nattfaste - og mange går opp mot 16 timer uten mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens lunsj på Døli sykehjem i Nittedal er akkurat servert.

– Hva sa du? Snurrig? Smoothie? Jaja, det var veldig god smak hvertfall!

Solveig Jensen er 93 år, og nyter godt av at kokken Lisa Tronsen er bevisst på at mange eldre har liten matlyst. Hun putter både egg, bananer og masse frukt i smoothien, og når hun lager sauser og supper topper hun med fløte, olje og smør.

– Det gjelder å få stappet mest mulig næring inn i det lille de spiser, sier hun til TV 2.

Hun mener at små og hyppige måltider kan være bra for eldre.

Uten mat altfor lenge

Men det er slett ingen selvfølge på norske sykehjem. En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet og landbruks- og matdepartementet viser at over halvparten av sykehjemmene ikke klarer å overholde fristen for nattfaste, som er elleve timer. (Se faktaboks)

FORNØYD: Sverre Tronsli (88) setter pris på sen middag. Foto: Anja Lohne Holm
FORNØYD: Sverre Tronsli (88) setter pris på sen middag. Foto: Anja Lohne Holm

Noen steder går de eldre opp mot 16 timer uten mat. Samtidig viser tallene fra Helsedirektoratet at mellom 20 og 60 % av eldre som mottar kommunale tjenester, er underernærte.

– Vi har et problem, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet, til TV 2.

– Det vi ser er at noen starter med frokosten klokka ni, så er det lunsj klokka elleve og middag klokken 13.30. Det sier seg selv at det er altfor store måltider innen altfor liten tid, sier hun.

Sto opp for å lete etter mat

GOD MAT: Solveig Jensen (93) har fått smoothie. Hun er glad i god mat, og setter stor pris på at middagen er blitt flyttet til senere på dagen ved Døli sykehjem.
GOD MAT: Solveig Jensen (93) har fått smoothie. Hun er glad i god mat, og setter stor pris på at middagen er blitt flyttet til senere på dagen ved Døli sykehjem. Foto: Anja Lohne Holm

De eldre rekker ikke å bli sultne når de får tre store måltider innen noen korte formiddagstimer. Slik var det på Døli frem til i forrige uke.

– Konsekvensen var ofte at de var sultne på natta og våknet tidlig. Mange sto opp veldig tidlig på morgenen og var på jakt etter mat og var sultne. Det forteller Beathe Moe, avdelingsleder ved Døli pleie- og omsorgssenter.

Derfor har de flyttet lunsjen fra 11 til 12, og middagen fra 13 til 16., noe som er en stor suksess.

– Det har blitt roligere både på dagen og kvelden, og så sover de litt bedre om natta, sier avdelingslederen.

I tillegg får de mye mer tid til aktiviteter på dagtid. Denne dagen er den lokale barnehagen på besøk og baker pepperkaker. De får god tid sammen, ettersom de ansatte slipper å få satt i gang lunsjen så tidlig.

Mat på sykehjem

• Over halvparten av 203 sykehjem lar det gå mer enn 11 timer mellom kveldsmat og frokost, selv om dette er i strid med Helsedirektoratets retningslinjer.

• Kun 94 av 203 sykehjem som deltok i spørreundersøkelsen, oppfylte kriteriet for nattfaste på inntil 11 timer.

• 128 sykehjem starter middagsserveringen allerede klokken 1330 eller tidligere.

• Over halvparten oppgir sluttklokkeslett for middagsservering kl. 14 eller tidligere.

Kilde: «Gylne Måltidsøyeblikk 2016» fra Forbrukerrådet og landbruks- og matdepartementet

Også beboerne er strålende fornøyde.

– Som diabetiker syns jeg det er en stor fordel å få middagen litt senere på dagen, for da blir det ikke så lang natt til frokosten igjen, sier 88 år gamle Sverre Tronsli.

Hjemmefra er han vant til å spise middag mellom klokken fem og seks, og synes den nye ordningen er en bedre rytme for å få i seg nok mat.

Uakseptabelt og uverdig

Våre to største partier er enige i at vi ikke kan ha det slik lenger.

– Det er uakseptabelt og det er jo krenkende overfor eldre som trenger trygghet, og som selvfølgelig trenger å spise på en måte som gjør at døgnet er til å leve med. Det sier leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre til TV 2.

Helseministeren lover nå å ta grep.

– Det er ikke akseptabelt. Jeg har nå tatt opp med alle Høyres lokalpolitikerre at de må fremme forslag i kommunestyrene rundt i landet om å få flyttet middagen på sykehjemmene, og få bedre måltider i løpet av dagen, sier helseminister Bent Høie (H) til TV 2.

2. november var også statsminister Erna Solberg på Rundskuedagens pleiesenter i København, der de serverer middag klokken seks. Nå lover hun å ta meg seg ideene herfra inn i regjeringen.

– Dette er ideer vi må ta med oss hjem. Selv om du begynner å skrante, så skal du få god verdighet og omsorg. Man skal ikke oppleve det vi opplever mye av, nemlig at eldre faktisk blir underernærte, sier Erna Solberg.

GOD NÆRING: Kokk Lisa Tronsen ved Døli pleie- og omsorgssenter serverer smoothie til Dagmar (96) og Solveig (93).Foto: Anja Lohne Holm
GOD NÆRING: Kokk Lisa Tronsen ved Døli pleie- og omsorgssenter serverer smoothie til Dagmar (96) og Solveig (93).Foto: Anja Lohne Holm