tidenes shoppingfest:

Advarer mot at du kan bli lurt på Black Friday

ÅLESUND (TV 2): Fredag skal det norske folk gå amok i butikkene. Virke anslår at årets Black Friday vil slå alle rekorder og passere to milliarder kroner i omsetning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inne på Nordvestlandets største kjøpesenter på Moa i Ålesund er det stor aktivitet.

– Det er ganske hektisk! Vi mange kunder på jakt etter gode tilbud og mye varer å fylle på, forteller fungerende varehussjef Stine Svensson Rundereim hos Elkjøp.

Ifølge næringslivsorganisasjonen Virke vil altså årets Black Friday-omsetning passere to milliarder kroner. Det er en økning på 500 millioner kroner i forhold til Black Friday i fjor, og det er før momsen er regnet med.

Lokker med kjempetilbud

– Det er tydelig at Black Friday har kommet for å bli. Forbrukerne er i stadig større grad er ute etter å gjøre gode kjøp denne dagen, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.

De siste ukene har kjeder og butikker drevet tung markedsføring for å lokke kundene til det som blir tidenes kjøpefest.

Advarer

Men Forbrukerrådet advarer folk mot å ta helt løs i butikkhyllene.

– Vi er opptatt av at folk ikke skal bli lurt. Det er mange gode tilbud ute der men det er også en god del lokketilbud. Sjekk priser på internett før og når du er i butikken, fordi alle tilbud er ikke så gode som det ser ut som, advarer Ingeborg Flønes - direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

En av kundene på kjøpesenteret i Ålesund som ikke lar seg lokke er Kurt Magerøy

– Jeg bryr meg overhode ikke med dette fredagsgreiene. Jeg kjøper det jeg trenger uavhengig av alle tilbud som flyter forbi, sier Magerøy til TV 2.

Den svarte fredagen har vi arvet fra USA der den årlige handledagen etter Thanksgiving har eksistert helt siden 1800-tallet. I løpet av noen få år har det blitt en voldsom pengemaskin for handelsnæringen i Norge.

Julegavekupp

– To milliarder kroner er enormt mye penger på en dag. Da håper jeg virkelig de pengene blir brukt på gode kjøp, helst et godt kupp! Kjøp julegave eller ting du har tenkt på lenge, sier Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Ifølge Virke sin ferske undersøkelse er det nettopp julehandel folk har i tankene på fredag.

– Hele to av tre oppgir at de er ute etter å kjøpe julegaver. Julegaveshoppingen står høyest på agendaen i Trøndelag og Nord-Norge, der over fire av fem (82 %) planlegger å handel julegaver på Black Friday, opplyser Bror William Stende i Virke.