KrF og Venstre i krisemøte med regjeringen:

– Vi er i positiv utvikling

Budsjettkampen mellom regjeringen og samarbeidspartiene er tøffe, og tirsdag morgen kalte Erna Solberg inn alle partilederne til nytt krisemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Partene bekrefter at de er nærmere en løsning etter tirsdagens krisemøte om budsjettet.

– Jeg er optimistisk i retning i at vi kan finne en løsning som gir et godt budsjettforlik, sier Hans Andreas Limi, finanspolitisk talsmann i FrP, til TV 2 like etter klokken 10.

Limi sier de siste forhandlingene viser tegn til løsning for partiene.

– Det er såvidt mye som synes løsbart at det er verdt å sitte sammen og komme fram til et forlik i løpet av de neste dagene, sier han.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter at partene går i riktig retning.

– Vi jobber på spreng for å klare å få til noe og vi er i positiv utvikling, men det er ganske mye jobb igjen, sier Grande.

Kalte inn til krisemøte

Klokken 8.30 tirsdag møttes partilederne til både regjeringspartiene og samarbeidspartiene til et nytt forhandlingsmøte om budsjettet.

Det skjer etter at Venstre og KrF i natt fikk tilsendt nye forslag fra regjeringen.

– Vi har fått et materiale som er sendt oss i løpet av natta. Det har vi sett på i dag tidlig. Jeg mener det er et grunnlag for gode samtaler om, sa Knut Arild Hareide (KrF) til TV 2 like etter klokken 8.30, da han var på vei inn i møtet på statsministerens kontor.

Parti-topper fra Høyre og Frp møttes alene i går kveld for å prøve å finne en løsning. Det er særlig bil-politikken og det grønne skiftet som skaper hodebry.

Uenighet om bensin og bompenger

Regjeringen har lagt opp til å øke avgiften på bensin med 15 øre og diesel med 35 øre, mens det ikke er nok for de to andre partiene.

  • KrF vil øke avgiftene med ytterligere 15 øre på bensin og 20 øre på diesel, slik at avgiftene øker med 30 øre på bensin og 55 øre på diesel.
  • Venstre vil øke avgiften med ytterligere 35 øre for bensin og diesel med 65 øre, slik at avgiftene øker med 50 øre på bensin og 1 krone på diesel. I tillegg kommer prisstigningen.

Spesielt er økte bensinavgifter vanskelige å svelge for grasrota i Frp. Mandag sa Leif Eriksen, leder i Østfold Frp, at de ikke vil bøye av i bilpolitikken.

– Vi gir oss aldri på bilpakka. Da får de heller kaste regjeringen, sier han til TV 2.

Ikke grønt nok

Kutt i bompenger for bilistene er også noe regjeringspartiene ønsker seg. Dette forslaget har KrF og Venstre reagerert kraftig på.

Regjeringspartiene har forsøkt å kompensere dette ved å legge inn andre tiltak, samlet har de lagt om lag tre milliarder kroner til ulike klimatiltak på bordet i forhandlingene.

TV 2 følger møtet, og kommer tilbake med mer