Har søkt på 1500 jobber:

Ingunn (51) vurderer å flytte hjem til mamma (75) og pappa (85)

Ingunn Blanche Raissis (51) fra Stavanger hadde aldri trodd at det skulle bli så vanskelig å komme seg tilbake jobb. Nå må hun gjøre drastiske grep i livet sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av de 550 arbeidsledige TV 2 har vært i kontakt med, oppgir 47 prosent at de er villige til å flytte for å få fast jobb.

Blant dem er 51 år gamle Ingunn Blanche Raissis fra Stavanger. Hun jobbet som kontorsjef i et bemanningsbyrå da hun ble nedbemannet og arbeidsledig i februar 2015.

Raissis gjør det NAV og politikerne vil at hun skal gjøre, nemlig å søke jobber over hele landet. Arbeidsmarkedet er bedre i Nord-Norge, Finnmark og Trøndelagsfylkene enn på Sørvestlandet.

Selv om hun har en mastergrad i afrikansk historie, føler 51-åringen seg usynlig og sjanseløs på arbeidsmarkedet.

Søkt 1500 jobber

– Hvor mange jobber har du søkt?

– Det nærmer seg 1500. På mange av stillingene er det mellom 150 og 350 søkere. Som 51-åring er det dessverre ikke lett å nå opp.

– Men jeg håper at det finnes en arbeidsgiver som ser at jeg er en ressurs, legger hun til.

Da Raissis ble arbeidsledig, fikk hun dagpenger fra NAV, noe som utgjør cirka 62,4 prosent av inntekten hun hadde. 31. januar har Raissis vært arbeidsledig i to år, og dermed har ikke 51-åringen lenger rett til å motta dagpenger.

Vurderer å flytte hjem

Da må hun over på en ordning som heter økonomisk sosialhjelp. Hvis ikke økonomien var trang nok fra før, blir det enda verre nå. Hun må be banken om avdragsfrihet på boliglånet, men likevel blir det vanskelig å få hjulene til å gå rundt.

– Jeg vurderer nå om jeg må leie ut leiligheten min og flytte inn til mine godt voksne foreldre. Det sitter veldig langt inne å gjøre det, sier hun.

– De har også tilbudt seg å hjelpe meg økonomisk, men det er heller ikke en hyggelig situasjon.

Men for 51-åringen er det på mange måter utenkelig å gå på «sosialen».

– Dit skal jeg virkelig ikke. Jeg skal, og jeg må, få meg en jobb innen 1. februar. Det er jeg fast bestemt på å klare, sier Raissis.

– Konstant hodepine

Men det er ikke bare økonomien som blir dårligere når man mister jobben. TV 2 har de siste månedene vært i kontakt med 550 arbeidsledige. Vi har intervjuet 70 av dem, blant dem er 51-åringen fra Stavanger.

Svært mange oppgir at de har fått helseplager etter at de mistet jobben. Det gjelder også Ingunn Raissis.

– Man savner å ha et sted å gå til, og det er vanskelig å takle uvissheten. For min egen del har jeg konstant hodepine og stive skuldre. Det tar på å føle seg usynlig, sier hun.