Hun startet tidenes største overgrepssak i Norge

Etterforskningsleder Hilde Reikrås tror at politiet sitter på beviser mot langt flere overgripere enn de 51 som foreløpig er sporet opp gjennom operasjon «Dark Room».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En anmeldelse om overgrep som kom inn til bergenspolitiet høsten 2015, satte i gang norgeshistoriens største avsløring av pedofile nettverk.

Etterforskningsleder Hilde Reikrås ble satt på saken, og da hun begynte å grave –alene, og delvis også på fritiden – dukket personer opp i kontaktnett som hadde vært aktører i tidligere overgrepssaker.

Så langt er 51 norske menn identifisert som overgripere.

Tror på flere pågripelser

Søndag kunne Reikrås endelig fortelle offentligheten hva Vest politidistrikts etterforskere har brukt utallige timer på den siste tiden.

Mandag var hun tilbake i rommet til operasjon «Dark Room» for å fortsette det vanskelige arbeidet med å spore opp menn som misbruker barn. De har lyktes med å infiltrere og avsløre en rekke pedofile nettverk, men politiet har funnet 5500 brukerprofiler med ukjent identitet.

Det gjenstår mye arbeid for å finne menneskene bak profilene, men politiet varsler flere pågripelser i saken.

– Vi fortsetter å jobbe med identifisering av flere brukere, sier Reikrås.

– Et enormt omfang

Etterforskningslederen sier at hun er overrasket over sakens omfang. Trolig utgjør de 51 mennene kun toppen av isfjellet.

– Det er enormt, og nå har vi åpnet lokket på noe som er mye større enn man kunne ane, sier hun.

Saken har forgreininger til hele landet. Foreløpig har politiet tatt tak i flest saker i Vest polidistrikt, men flere av landets politidistrikter har fått oversendt navn og bevismateriale.

Bortsett fra at alle er menn, med en viss IT-kompetanse, er det få ting som knytter de 51 mennene sammen. De beskrives som helt vanlige, velfungerende ressurspersoner i sine nærmiljøer.

Er småbarnsforeldre selv

Hilde Reikrås forteller at det har vært krevende å jobbe med sakene. Inne på rommet til operasjon «Dark Room» ruller overgrepsbilder over skjermene.

– Hvordan klarer du å jobbe med dette hver dag?

– Mye av det vi ser, er svært grovt. Vi er selv småbarnsforeldre, og det går inn på oss. Men vi har en jobb å gjøre, og det er å redde barn fra å bli utsatt for overgrep, sier hun.

I en av sakene hadde den siktede mannen en gravid kjæreste, og avtalte at det ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.