Politiet i Bergen har rullet opp norgeshistoriens største pedonettverk
Politiet i Bergen har rullet opp norgeshistoriens største pedonettverk Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

norsk Pedofilinettverk avslørt:

Slik planla overgriperne å ta barn uten å bli oppdaget

Chattelogger beviser hvordan pedofile planla å komme i kontakt med barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

51 norske menn er identifisert som barneovergripere i norgeshistoriens største overgrepssak som er under opprulling i politidistrikt over hele landet.

Chattet i hemmelige forum

Deler av politiets bevismateriale er chattelogger fra hemmelige forum i det såkalte «mørke nettet».

Loggene viser hvordan medlemmer deler erfaringer og fantasier. De viser også hvordan de gir hverandre tips om hvordan de skal unngå å bli oppdaget, eller hva som er viktig å tenke på hvis de gjennomføre overgrep.

– Overgriperne har utstrakt kontakt over nettet. De chatter med hverandre og deler overgrepsmateriale, mange skriver i chattene at de begår seksuelle overgrep mot barn. Andre gir aksept og oppfordrer til å dele bilder. De instruerer hverandre hva de skal gjøre, sier, politiadvokat Janne Ringset Heltne til TV 2.

Mange av de pågrepne var helt ukjente for politiet fra før. Flere av de siktede er menn som på overflaten lever helt vanlige liv, og avsløringene har kommet som sjokk på familie og venner.

Snakker om overgrep mot ufødt baby

En av samtalene i chatteloggene som politiet har offentliggjort, er mellom en person som tilsynelatende har lang erfaring med å finne barn å forgripe seg på (person 1), og en som fantaserer om det (person 2).

Person 2 venter barn, og person 1 spør om han vil gjøre noe mot sitt eget barn, hvorpå person 2 svarer at han ikke tror det.

Gjennom en ganske kort chat, endrer person 2 mening og sier han trolig vil gjøre det mens barnet er så lite at det ikke vil huske noe, eller mens barnet sover. Sammen planlegger de overgrep på den yngre mannens ufødte barn.

Planlegger bortføring

Den erfarne personen gir råd om hvor nøye overgrep må planlegges, og hvordan finne ut mest mulig om barnets rutiner og når han eller hun ikke blir umiddelbart savnet av foreldrene.

Dette er operasjon «Dark Room»

Bergenspolitiet holdt søndag ettermiddag en pressekonferanse for å informere om avsløringen av flere omfattende pedonettverk.

På nyåret ble det satt ned en større gruppe med etterforskere fra Vest politidistrikt, og prosjektet fikk navnet «Operasjon Dark Room».

I alt er det funnet 5500 ulike brukernavn. 51 norske menn er så langt siktet i en rekke overgrepssaker.

20 av mennene er hjemmehørende i Vest politidistrikt, fem er fra Trøndelag, tre er fra Innlandet, fire fra Troms, to fra Nordland, to fra Øst politidistrikt, én i Finnmark, én i Møre og Romsdal og én i Rogaland. En sak sendes for etterforsking i Sverige.

De aller fleste av de fornærmede barna som politiet har klart å identifisere, er norske. Flere foreldre har blitt fratatt foreldreretten som følge av politiets avsløringer. Noen har gjort sine egne barn tilgjengelig for andre overgripere.

I en av sakene hadde den siktede mannen en gravid kjæreste, og avtalte at det ufødte barnet skulle utsettes for overgrep når det ble født, ifølge politiet.

Videre forklarer person 2 hvordan de lettest kan skjule sporene sine. Hvordan de kan unngå å etterlate seg DNA-spor, og at barnet bør være modent nok til å kunne skremmes fra å fortelle om overgrepet til noen.

Den uerfarne av dem sier også at han må være forsiktig fordi han har kjæreste, og vet han ville mistet både henne, venner og familie hvis han blir oppdaget. Men han skriver at han er nødt til å prøve, selv om han mener det er viktig å ikke gjøre det til en vane i frykt for å bli tatt.

Overgrep normaliseres i grupper

Psykolog Pål Grøndahl mener også en del av de siktede også kan være i en sjokktilstand nå. Han mener delaktighet i slike grupper kan gjøre at noen mister taket på sine normale innebygde normer.

– Noen skjønner eksakt hva de driver med. Noen vet det de gjør er langt langt utenfor norsk straffelov, men de bryr seg ikke. Dette er en kjernegruppe uten empati og anger, sier Grøndahl.

– Også er det andre som har oppsøkt dette på grunn av sine fantasier. Når noen gir bekreftelse på at tankene og fantasiene ikke er så farlige, normaliseres det, og overgrep mot barn kan få en slags legitimitet, sier Grøndahl.

Han påpeker at disse fantasiene ikke er noe man sitter og snakker med kolleger om over lunsjbordet. Da ville de blitt korrigert og opplevd sanksjonering fra omverden. Men i hemmelige nettverk får fantasien lov til å utvikle seg og grensene for hva som er ok flytter seg.

Bruker barn som valuta

Heltne og politikollegene er skremt over omfanget saken har fått. Ofrene er både jenter og gutter.

– En typisk gjerningsperson har kontakt med mange på nettet. Han har gjerne ulike brukerkontoer, noen brukerkontoer bruker han kun til straffbar aktivitet. Noen har også kontoer der de utgir seg selv for å være barn, sier hun.

Bilder og informasjon om overgrepsofre brukes som byttemiddel mellom overgripere. Sik blir de mest sårbare barna gjerne utnyttet av flere menn. De bruker hemmelige krypterte forum der de kan operere anonymt.

– Vi ser at det deles kontaktinformasjon til unge sårbare ofre. Hvis en overgriper har klart å opprette relasjon til et barn, da sprer denne gjerningspersonen den kontaktinformasjonen, eller bytter den til seg med sine kontakter. Vi ser også eksempler på at gjerningspersoner stiller barna sine til disposisjon for andre.

Omfattende nettverk

Poltiet i Vest politidistrikt, sier det er omfanget av opprullingen som er mest sjokkerende. De har fått en oversikt over 5500 brukernavn i det norske pedonettverket som opererer i hemmelige forum.

De 51 som er siktet i saken, er altså bare toppen av isfjellet. Fortsatt gjenstår en mengde etterforskingsarbeid, og mange ofre er fortsatt ikke identisert.