Ina (34) sendte blodprøve til Belgia for å finne ut om fosteret hadde kromosomfeil

Flere hundre norske kvinner reiser til utlandet for å ta blodprøven som ikke er tillatt i Norge. Ina Roll Spinnangr mener retten til å få vite bør være den nye kvinnesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ina Roll Spinnangr koser seg hjemme med Viktor på åtte måneder. Men da hun var gravid var 34-åringen bekymret.

– Jeg var først og fremst redd for dødelig kromosomfeil, sier Roll Spinnangr til TV 2.

En i Inas familie hadde sent i svangerskapet fått vite at fosteret ikke var levedyktig.

– Hun måtte føde et barn for at det skulle dø, det hadde trisomi 13. Da jeg ble gravid kjente jeg på en uro og ønsket ikke å gå gjennom samme type påkjenning, jeg ville vite om barnet var sykt tidlig, sier hun.

Ny kvinnesak

Derfor bestemte Ina seg for å få tatt en NIPT-prøve, en risikofri blodprøve som avdekker kromosomfeil hos fosteret allerede i uke ti.

– Jeg måtte overtale fastlegen om å ta blodprøve og så fikk jeg den sendt til Belgia og analyse.

Universitetssykehuset Nord Norge har søkt om å ta i bruk blodprøven til norske gravide over 38 år. Prøven er risikofri i forhold til dagens fostervann og morkakeprøver som har abortrisiko. Men i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og støttepartiene fikk KrF inn et nei til blodprøven.

Men Ina mener at kvinner i Norge må få rett til å vite.

– Jeg mener dette bør være en ny kvinnesak, der norske foreldre ber om et tilbud ikke akseptabelt å reise til utlandet for å få tatt sånne prøver.

Har du tips eller erfaringer? Kontakt våre journalister her!

Norske gravide reiser utenlands

Hvert år reiser hundrevis, kanskje tusenvis av norske gravide til Danmark eller Sverige for å sjekke om det barnet de bærer har kromosomfeil. TV 2 har besøkt Ultralydklinikken for Gravide rett ved handlegaten Strøket i København. Hit kommer 4-5 norske kvinner i uken for å ta den NIPT-testen norske myndigheter fremdeles, etter fire års betenkningstid, ikke har godkjent.

Dagstur til Køben

– De kommer hit på dagstur, som regel med fly. Det er enten eldre gravide som har fått tilbud om fostervannsprøve, men som er redd for at den kan skade fosteret, eller det er yngre kvinner med god råd, som bare ønsker økt trygghet, sier gynekolog og leder for klinikken, Lillian Skibsted.

En NIPT-test foretas som en vanlig blodprøve i armen. Ved å finne barnets arvestoffer i morens blod, kan man oppdage feil på kromosomene 13, 18 og 21, som er årsaken til Patau syndrom, Edwards syndrom og Downs syndrom. Testen koster fra 5 000 kroner og oppover, avhengig av hvor omfattende undersøkelse man ønsker.

Ingen tvil

Lilliann Skibsted er litt forundret over at norske myndigheter har brukt fire år på å vurdere denne blodprøvetesten. Den danske Sundhetsstyrelsen åpnet for NIPT-testing etter bare ett års saksbehandling.

– Jeg mener det må være kvinners rett å få undersøke sitt kommende barn. Når det gjelder de mest utsatte risikogruppene, de eldre gravide, ser jeg ingen betenkeligheter med å tillate slik testing, sier hun.

Ikke påvirket

Helsedirektoratet har brukt snart fire år på å vurdere om blodprøven skal tillates i Norge, men avviser at de har latt seg styre politisk.

– Har latt dere styre av KrF?

– Nei vi håndterer dette i tråd med vårt mandat og det er å gjøre en vurdering opp mot bioteknologilovens bestemmelser på dette, sier Johan Torgersen, avdelingsdirektør for spesialisthelsetjenestedivisjonen i Helsedirektoratet til TV 2.

De skal snart avgjøre om blodprøven blir tillatt også her i Norge.

– Akkurat nå sitter vi med det internasjonale kunnskapsgrunnlaget fra Sverige, Danmark og England og vi ønsker å gjøre en veldig grundig og god vurdering som kan stå seg uansett hvilket utfall det blir, sier Torgersen.

Ina Roll Spinnangr fikk normale svar på blodprøven. Hun mener prøven bør tilbys til risikogravide over 38 år også i Norge.

– Jeg tror dette blir et tilbud for Norge henger sånn etter, men jeg håper det skjer før heller enn senere, sier Spinnangr til TV 2.

KrF snur ikke

I KrF er man sterk i troen og de har ingen planer om å gi etter for at gravide i risikogruppen kan få tilbud om blodprøven.

– Krf ønsker ikke å åpne for denne blodprøven i dag, sier Olaug Bollestad i KrF til TV 2.

Bollestad er ikke enig at testen er en god måte å avdekke kromosomfeil hos fosteret.

– KrF heier ikke på teknologi når vi misbruker teknologien for å leite etter avvik – for faktisk å fjerne foster som kunne ha levd et godt liv, sier hun.

Gravide i risikogruppen tilbys allerede i dag fostervannsdiagnostikk for å avdekke eventuelle kromosomfeil.

– Men vi stiller jo spørsmål ved det og.

I KrF ser de for seg at dagens praksis blir stående.

– Vi ser frem til et møte med Bent Høie, hvor vi tror at vi faktisk kan komme til en forståelse for hvorfor KrF står så sterkt på dette, sier Olaug Bollestad (KrF) til TV 2.