Lagt i belter og feilmedisinert i årevis: Nå er Micah tilbake på sykehuset – for å undervise

UNDERVISTE: Micah Clemence var tilbake på Sandviken sykehus, men ikke som tvangsinnlagt pasient denne gangen.
UNDERVISTE: Micah Clemence var tilbake på Sandviken sykehus, men ikke som tvangsinnlagt pasient denne gangen. Foto: Asle Bentzen
BERGEN (TV 2): Torsdag var Micah Clemence tilbake på sykehuset hvor han en gang var tvangsinnlagt, for å undervise om holdninger og tvang.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De inviterte meg for å snakke om kommunikasjon, holdninger og tvang. Det er bra, for det er det jeg er god på, sier Micah Clemence til TV 2.

I en rekke artikler har TV 2 fulgt sveitsisk-bergenske Clemence. Fra 1994 til 2007 var han underlagt tvangsvedtak ved Sandviken psykiatriske sykehus. Først i 2010 var han ferdig som pasient ved institusjonen.

– Jeg var pasient her i 16 år, og jeg overlevde – jippi! sa han til publikum i auditoriet, da han var tilbake på sykehuset for å holde foredrag for de ansatte.

Tilpasset seg diagnosene

På podiet fortalte han kort om historikken sin, før han gikk over på mellommenneskelige relasjoner.

– Jeg opplevde at kommunikasjonen var vanskelig, som oftest fordi man hadde bestemt seg. Slik var diagnosen og slik var det, sa han til tilhørerne.

– Mitt problem var alltid å føle seg definert. Jeg følte jeg måtte leve opp til andres forventninger av meg, jeg måtte tilpasse meg diagnosene jeg fikk, sa han.

Clemence snakker varmt om aksept, og advarer mot å endre mennesker.

– Hvis den ansatte har som mål å forandre noen, vil det aldri gå. Det handler om å forstå. Kommunikasjon handler om oppmerksomhet, sa han.

MEDISINLISTEN: Med forbehold om at noen av medisinene var glemt, viste gjesteforeleseren listen over tunge medisiner han har vært innom.
MEDISINLISTEN: Med forbehold om at noen av medisinene var glemt, viste gjesteforeleseren listen over tunge medisiner han har vært innom. Foto: Asle Bentzen

Etter feilbehandlingen søkte Clemence pasientskadeerstatning. I Bergen tingrett vant han en knusende seier, og ble tilkjent millionerstatning for tapt arbeidsfortjeneste. Staten anket saken, som skal opp i Gulating lagmannsrett fra 5. desember.

Direktøren på tilhørerbenken

Blant tilhørerne torsdag var Sandvikens klinikkdirektør Kristin Bovim. Hun var ansatt ved sykehuset, men var ikke blant behandlerne da Clemence var innlagt.

– Men jeg hadde mange gode og interessante samtaler med ham, sier Bovim til TV 2.

Etter å ha hørt ham snakke om forhold mellom mennesker, selvinnsikt og selverkjennelse, er hun først og fremst fascinert over forskjellen på Micah Clemence i dag og den tiden han var pasient.

UNDERVISTE: Etter foredraget gikk praten løst med klinikkdirektør Kristin Bovim.
UNDERVISTE: Etter foredraget gikk praten løst med klinikkdirektør Kristin Bovim. Foto: Asle Bentzen

– 16 år er lang erfaring, men det var jo en grunn til at det tok tid. Det var mange forsøk på å hjelpe , sier sykehusdirektøren.

– Men jeg er fascinert over å høre ham snakke. Mange klarer å gi livet en ny retning, men det jeg sitter og lurer på er hvorfor det gikk så lenge før vi klarte å møte ham der han trengte å bli møtt. Hvilken prosess er det han har gått gjennom? sier Bovim.

– Får dere brukt noe av det han sier i behandling?

– Det er ikke så ukjent for oss det han snakker om, men det som gjør det spesielt er at det kommer fra ham. Utfordringen for oss er å gripe tak i prosessen han har vært gjennom. Hva var det som skjedde? sier hun.

– Ingenting endret

I samtalen etter foredraget kom direktøren og den tidligere pasienten inn på det som for Micah Clemence er sakens kjerne, da Bovim påpekte at det er godt å se at pasienter kan endre seg.

– Men samtidig har ingenting endret seg. Jeg er ikke en annen, sier Clemence.

– Jo, jeg kan ikke forstå at du har det i deg lenger. Legen i meg, som kjente deg i et annet liv, blir bare - wow - nysgjerrig, sier Bovim.

Etter at Clemence vant i Bergen tingrett, beklaget klinikkledelsen alt han har vært gjennom.

– Ledelsen ved Psykiatrisk klinikk ønsker å uttrykke at vi synes at det Micah Clemence har opplevd er beklagelig, skrev Bovim i en e-post til TV 2 i januar, etter at Bergen tingretts konklusjon hadde kommet.

Da varslet hun også at Sandviken-ledelsen ønsket å snakke med Clemence.

– Det er klart at ettersom pasienten har fått medhold i sin sak overfor pasientskadenemnda, vil det være viktig for oss å gjennomgå dette grundig. Vi vil også be om et møte med Micah Clemence for å motta hans innspill og for å høste lærdom av denne saken, sa Bovim.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook