Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Begge de siktede er gutter under 18 år og er kjent fra politiet fra før. Den ene gutten ble pågrepet forrige uke, og avhørt av politiet på Manglerud politistasjon, hvor han erkjente flere av de forholdene politiet nå har under etterforskning, skriver politioverbetjent Terje Bechmann Dahl i en uttalelse torsdag kveld

Den andre gutten ble pågrepet tidligere denne uken. Også han har erkjent flere forhold, opplyser politiet.

– Den kunnskapen vi sitter med nå indikerer at flere bedragerier og bedrageriforsøk av eldre i løpet av høsten 2016 kan være utført av flere mindre grupperinger, men sannsynligvis av et begrenset antall gjerningspersoner, skriver Bechmann Dahl.

Politiet mistenker at de samme gjerningspersonene står bak svindeltilfeller både i Oslo og utenfor hovedstaden.

Utelukker ikke flere pågripelser

Metoden de mistenkte svindlerne har brukt de siste ukene er velkjent: Under dekke av å være representanter for enten Canal digital eller Get har de ringt på hos eldre personer i Oslo-området, lurt til seg bankkort og pinkoder og svindlet en rekke ofre for mange tusen kroner.

– Oslo politidistrikt fortsetter en målrettet etterforskning for å avdekke flere av de som er involvert i dette. Vi utelukker derfor ikke flere siktelser eller pågripelser, sier politioverbetjent ved Manglerud politistasjon, Terje Bechmann Dahl.

Advarte eldre

I begynnelsen av november advarte Oslo-politiet folk mot å slippe fremmede inn til seg.

– De tar kontakt på adresser hvor de vet at det bor eldre personer. De sier de kommer fra et TV-selskap for å komme seg inn i boligene. Deretter stjeler de til seg eiendeler, særlig bankkort, sa operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til VG 3. november, samme dag som tre nye svindeltilfeller ble meldt inn til politiet.

Senest onsdag forrige uke ble en kvinne i 80-årene svindlet for 30.000 kroner av en mann som snakket seg inn til henne på samme måte.

Mannen forsvant med både bankkort og pinkode og dro rett i en minibank for å ta ut kvinnens penger.

I en advarsel på sin egen facebookside, beskrev Oslo politidistrikt gjerningsmennene slik: «De som står bak dette snakker norsk/svensk med bryting og skarre-r. De har mørkt hår og mørke øyne.»

Avslørt av Harry (94)

I fjor vinter satt elleve personer tilhørende samme miljø som de to som nå har meldt seg på tiltalebenken for tilsvarende svindelforhold.

Den gang ble de veltet av krigsveteranen Harry Sønsterød (94) som skjønte at det var ugler i mosen da de mistenkte dukket opp på døra hans.

– Da han ba om legitimasjon og ville ha bankkortet og PIN-koden min, skjønte jeg at han var en svindler, fortalte Sønsterød da TV 2 besøkte ham i januar i år.

I samarbeid med politiet sørget han for at tre av de elleve ble tatt da de kom tilbake til Sønsterød noen dager senere.

Her blir TV 2s reporter lagt i bakken av svindel-jegeren Harry (94)