DREPT: Nils Olav Bakken (49) ble funnet forbrent og død ikke mange kilometer fra sitt hjem. I sommer gikk noen til angrep på boligen hans med øks.
DREPT: Nils Olav Bakken (49) ble funnet forbrent og død ikke mange kilometer fra sitt hjem. I sommer gikk noen til angrep på boligen hans med øks. Foto: TV 2/privat

Mor og sønn blant de pågrepne i drapssaken i Søndre Land

DOKKA/OSLO (TV 2): En mann i tyvårene, en i tredveårene og en kvinne i førtiårene er siktet for forsettelig drap på Nils Olav Bakken (49) i Søndre Land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre personene ble pågrepet tirsdag.

– Jeg kan bekrefte at vi i dag har pågrepet tre personer for drapet på Nils Olav Bakken, sier Kari Anne Dobloug, kommunikasjonsrådgiver i Innlandet politidistrikt, til TV 2.

Bakken (49) ble 3. september funnet kraftig forbrent i kanten av en grusveg på Veståsen. Han var ifølge politiet rusmisbruker og hadde tilknytning til et rusmiljø i nærområdet.

– De pågrepne er en mann i tyveårene, en mann i tredveårene og en kvinne i førtiårene. De ble pågrepet samtidig og er alle hjemmehørende i Nordre Land kommune, opplyste politiet på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Etter det TV 2 får opplyst er den førti år gamle kvinnen moren til mannen i tyvårene som er pågrepet. Mannen i tretttiårene skal være tidligere straffedømt for mindre forhold.

Siktede hører ikke til rusmiljø

Politiet jobbet i en tidlig fase av etterforskningen inn mot et narkotikamiljø, men nå sier politiet at de tre ikke hører til et rusmiljø.

– Politiet er ikke kjent med at de hadde en nær tilknytning til drepte, sier påtaleansvarlig Kristian Johansen i Vestoppland politidistrikt til TV 2.

– Da må man jo begynne å lure på hva som kan være motivet bak å drepe Nils Olav, sier Ola Ødegaard, en god venn av den drepte.

Naboer lettet etter at tre ble pågrepet for drapet på Nils Olav Bakken (49)

Ødegård er kritisk til at politiet tidlig gikk ut og sa at de fokuserte etterforskningen mot rusmiljøet.

– Fra første dag var det snakk om rusmiljøet på Dokka. At man har hengt ut rusmiljøet er veldig dårlig gjort, sier Ødegaard.

Gjennomsøker småbruk

Politiet sier tekniske og taktiske undersøkelser førte frem til pågripelsene.

– De tre skal avhøres i løpet av ettermiddagen og kvelden for å gi sine forklaringene. Selv om vi har pågrepet disse tre, gjenstår det en god del etterforskning, sier Johansen.

Politiet har tirsdag kveld gjennomsøkt et småbruk i Nordre Land som de siktede har tilknytning til.

Naboer til den drepte er lettet etter pågripelsene.

– Vi har ikke likt oss her. Vi har låst dørene på kvelden og har ikke visst hva som kunne komme, sier Martha Grønbekk til TV 2

Funnet av kjærestepar

Det var polske Marta Nagadowska og kjæresten hennes som fant Bakken, da de var på skogstur i området.

– Vi skulle opp for å se på utsikten og kjørte feil. Da kom vi ut på en skogsbilvei. Fra bilen så vi plutselig noe som lå i grøftekanten, og jeg trodde var en utstillingsdukke, fortalte Nagadowska da TV 2 snakket med henne like etter drapet.

Da kjæresteparet gikk ut av bilen og bort til grøften skjønte de at det var en død person de hadde funnet.

– Vi fikk panikk og løp derfra, og så ringte vi politiet, fortalte den sterkt pregede kvinnen til TV 2.

Venner av drapsofferet: – Han fikk drapstrusler

Drapsofferet Nils Olav Bakken (49) følte seg truet av enkeltpersoner i rusmiljøet i Dokka.

Det har vitner forklart til politiet.

Jan Erik og Heidi Helene Hansen var venner av Bakken, og kan vise merkene fra da noen gikk løs på huset til 49-åringen med øks i sommer.

– Du ser det der og der, sier Jan Erik og peker mot inngangsdøren.

– Og vinduet var jo knust. Det ble byttet ut for noen måneder siden.