STORBRITANNIA HAr investert Over 50 millioner:

Nå har britene åpnet militærbase i Nord-Norge

BARDUFOSS FLYSTASJON (TV 2): Da TV 2 besøkte det britiske forsvarets nye Clockwork-base i Norge, var det «fish and chips» på menyen i kantina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det kjent at Norge og Storbritannia styrker det militære samarbeidet.

I oktober tok norske overvåkingsfly bilder av russiske krigsskip på vei til krigen i Syria. Økt samarbeid innen maritim luftovervåking blir et av samarbeidsområdene, for både Norge og Storbritannia ønsker å kjøpe nye overvåkingsfly av typen Boeing Poseidon P8 fra USA.

Storbritannias forsvarsminister Michael Fallon innrømmer at det er den spente situasjonen mot Russland som gjør at allierte venner øker samarbeidet.

– Vi kan gjøre mye sammen i dette patruljeringsprogrammet. Vi kan dele på kostnaden av trening, logistikk og vedlikehold av fartøyene og samarbeide om sikkerhet i Nordatlanteren. Det blir viktigere. Vi har sett økt aggresjon, spesielt fra Russland. Mer aktivitet fra ubåter og langdistansefly. Storbritannia og Norge vokter NATOs grenser i Nordatlanteren, sier Fallon til TV 2.

I 48 år har det britiske forsvar brukt det norske luftforsvarets base på Bardufoss og det arktiske nord som klasserom for å trene helikoptermannskaper fra luftforsvar, marine og hær. Nå har de etablert en egen militærbase på norsk jord.

Arktisk mestring

Major David West viser oss rundt på Clockwork-basen på Bardufoss flystasjon. Han er sjef for Joint Helicopter Command som koordinerer trening av piloter og teknisk personell fra samtlige våpengrener i det britiske forsvar. De skal læres opp til å mestre arktiske forhold. Snø, kulde og mørke.

– Å trene her tjener så vel flymannskapene som må fly under slike forhold, men også teknisk personell som må lære å reparere og vedlikeholde helikoptrene under ekstreme forhold. Slik forbereder vi oss for operasjoner over hele verden, sier han til TV2.

Baseåpning uten debatt eller reaksjoner

Da det for to uker siden ble kjent at USA ønsker å utplassere mannskaper i Trøndelag, utløste det en debatt om norsk basepolitikk. Den har vært klar og tydelig fra Norge ble medlem i NATO, og restriksjonene er selvpålagt. Så lenge Norge ikke er angrepet etter truet, tillates det ikke baser for fremmede styrker på norsk jord. Uten debatt eller reaksjoner ble den britiske basen på Bardufoss offisielt åpnet for to uker siden.

– Er det en base med helårsdrift?

– Vi er normalt ikke svært mye her på sommeren. Det er fortrinnsvis en base for vintertrening, forteller major West.

Britisk base på norsk særfullmakt

Inne på den norske flybasen har det britiske forsvaret fått en særfullmakt til å bygge hangarer, administrasjonsbygg, servicebygg, kaserner og mannskapsmesse for 250 personer. Pris: Over 70 millioner kroner. Av dette har Forsvarsdepartementet bidratt med inntil 16 millioner.

– Det vi nå har her vil forhåpentligvis vare i 25 år. Det vil gi hæren, luftforsvarets folk og marinen gode forlegningsforhold, god forpleining og arbeidsforhold.

Inne i spisesalen serverer britiske kokker britiske spesialiteter.

– I dag er det «fish and chips», smiler den britiske sjefen og hilser sin norske vert velkommen til bords. Helge Rasmussen er sjef for luftforsvarets hovedbase for helikopter. Han omtaler den britiske tilstedeværelsen på Bardufoss som utelukkende positiv.

Norsk-britisk samtrening og samspill

– Vi får masse god trening, vi får samspill, vi får sett på konseptene våre sammen med dem, vi får lært språk, vi får mye godt nettverk i tilfelle vi skal ut og operere sammen.

– Dette at de har en base inne i selve basen, er det komplisert?

– Nei overhodet ikke. Vi har en bilateral avtale mellom Norge og England som fungerer helt utmerket. Vi samarbeider, jeg gir instruksjoner på samme måte som jeg gir til de andre skvadronene her, sier Rasmussen.

Men det dreier seg også om norsk basepolitikk, og om en britisk base bygd med et norsk bidrag på 16 millioner kroner er et brudd med den. For major West handler det kun om å mestre det arktiske nord.

– Hvis du kan fly og krige i Arktis, kan du krige hvor som helst i verden.