Markedene skjelver etter Trump-seier

Trump-seieren får umiddelbare følger for oljeprisen og skaper uro ved flere av verdens største børser.

Hovedindeksen på Oslo børs falt umiddelbart med nesten 3 prosent da handelen startet onsdag morgen. Etter hvert gikk indeksen litt opp igjen, og klokken 11 var indeksen så vidt i pluss.

Morgenens børsfall tilskrives valgseieren til Donald Trump i USA, og den usikkerheten det kommende presidentskiftet vil skape.

Roet seg

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier det var tilløp til panikkstemning rundt meglerbordene natt til onsdag da det ble klart at Trump så ut til å gå av med seieren.

– Da gikk børsene ganske mye ned. Kanskje ikke mer enn man kunne frykte, men så har situasjonen roet seg ganske mye ned utover morgenen. Nå tyder ting på at det blir en forsiktig nedgang på børsene, men langt fra noen panisk reaksjon, oppsummerer Bruce overfor TV 2 klokken 09.45.

– Hvordan blir det framover? Er det noen fare for at proteksjonisme vil gi en svekket verdenshandel?

– Det er et av de områdene markedet virkelig er usikkert, og vi er usikre på hva Trump kommer til å gjøre. Jeg tror at det at markedene nå har reagert såpass moderat, er at man tror ikke at Trump vil gå så langt som han har sagt. Han har snakket om 35-45 prosent straffetoll på kinesisk og meksikansk import. Det vil kunne starte en handelskrig. Jeg tror ikke han kommer til å gå så langt, og det tror jeg heller ikke markedene tror.

INGEN PANISK REAKSJON: Erik Bruce i Nordea Markets fulgte USA-valget gjennom natten. Foto: TV 2
INGEN PANISK REAKSJON: Erik Bruce i Nordea Markets fulgte USA-valget gjennom natten. Foto: TV 2

Positivt på Moskva-børsen

Mens børsene faller i store deler av verden etter Donald Trumps valgseier, er det oppgang på børsen i Moskva.

Den russiske indeksen RTS hadde steget 1,2 prosent onsdag formiddag. Årsaken er trolig et håp om at Donald Trump vil bedre forholdet mellom Russland og USA.

I valgkampen uttrykte Trump flere ganger respekt for Russlands president Vladimir Putin. Russlands regjering er blitt anklaget for forsøk på å hjelpe Trump i valgkampen ved å lekke informasjon som har satt Hillary Clinton i et dårlig lys. Informasjonen stammer fra dataangrep mot ledere i Det demokratiske partiet.

Øvrige europeiske børser fulgte mønsteret fra Oslo børs og åpnet ned, men hentet seg noe inn igjen etter at Trump holdt en dempet seierstale. DAX-indeksen i Tyskland er ned 2 prosent klokken 10, mens FTSE 100-indeksen er ned 1 prosent.

Uro i verdensøkonomien

I USA vakte det betydelig uro da det ble klart hvem som vinner valget. Investorene solgte unna i frykt for en ustabil framtid, og terminkontraktene var ned 3,5 prosent til 17.647 på Dow Jones-indeksen.

Tokyo-børsen falt 5,2 prosent da det ble stadig klarere at Donald Trump ville innta Det hvite hus. Også Hang Seng-indeksen i Hongkong falt kraftig, med 2,8 prosent, mens nedgangen på Shanghai-børsen var på 1,2 prosent, på Seoul-børsen 3 prosent, i Taiwan 2 prosent og det samme i Australia.

Prisen på et fat nordsjøolje er ned rundt 1 prosent, og lå i 9-tiden på 45,5 dollar. Amerikansk lettolje var tilsvarende ned, og gikk for drøyt 44,5 dollar fatet.

Pesosen i fritt fall

Den norske krona har svekket seg mot euroen mens Donald Trump ser ut til å bli USAs neste president.

Like før klokka 7 onsdag morgen kostet en euro 9,21 kroner, mot 9,05 ved midnatt, melder E24.

Valutastrateg Magne Østnor varslet på forhånd at den norske krona kunne svekkes med 20 øre mot euro mot kort tid som følge av valget. Han trekker fram at en Trump-seier vil øke usikkerheten hos investorer og markedsaktører dramatisk

Ratingbyrået Standard & Poor venter et fall på over 800 poeng på Dow Jones-indexen onsdag.

Samtidig faller også den amerikanske dollar og meksikanske pesos. Pesosen har faktisk aldri vært lavere i forhold til den amerikanske dollaren.

– Det er sjokk og vantro i valutamarkedene. Vi har smertefulle flashbacks til Brexit, og ingen er helt sikre på hvor langt nede bunnen er, sier Karl Schamotta til CNBC. Han er direktør for valutaforskning og strategi ved Cambridge Global Payments.

Gull er det tryggeste

Det som stiger er prisene på gull, fordi folk er ute etter trygge havner for pengeinvesteringene sine.

Det er langt på dag i Asia, og tydelig at markedene der er påvirket av Trump-sjokket. Den japanske regjeringen har kalt inn til krisemøte.

Japans Nikkei gikk ned 5.36 prosent da den stengte i dag morges , Hang Seng in Hong Kong is 3,8 prosent lavere og Shanghai Composite har gått ned 1,6 prosent.

NTB/TV 2