RØRTE HELE NORGE: Bildet av Morten Lie Wold med den 12 dager gamle babyen han reddet fikk stor oppmerksomhet her hjemme.
RØRTE HELE NORGE: Bildet av Morten Lie Wold med den 12 dager gamle babyen han reddet fikk stor oppmerksomhet her hjemme. Foto: BRIAN SKOTNES/KRIPOS

Historien bak bildet som rørte hele Norge: – Jeg brøt alle regler

Morten Lie Wold (42) trosset all logikk da han reddet en 12 dager gammel baby fra drukningsdøden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morten Lie Wold er en av politifolkene som har jobbet ombord på redningsskøyta Henry Von Koss i farvannet utenfor den greske øya Lesvos.

– Da jobben ble utlyst via Kripos på Lesvos, så var dette en fantastisk mulighet til å hjelpe og forstå. En mulighet til å være med på noe større, forteller Lie Wold.

I søndagens episode av Vårt lille land forteller Morten historien om bildet som rørte hele Norge – om den dramatiske redningsaksjonen som lå bak.

En skremmende opplevelse

Den 42-årige politimannen fra Rakkestad i Østfold har opplevd mye. Likevel kan ingenting måle seg med den spesielle redningsaksjonen han var med på i januar i år.

– Jeg er sjelden redd i jobben, men da ble jeg det, sier Morten Lie Wold.

Morten var én av seks personer ombord på den norske redningsskøyta den januardagen.

– Det var et vanvittig kaos. Med kvinner og barn i vannet, en delvis sunket gummibåt. Det er kaldt. Veldig kaldt, forteller han.

Et vanskelig valg

Plutselig overrekker noen en bylt med klær til Morten. Inni lå det et 12 dager gammelt spedbarn. Morten veksler blikk med en kollega, og begge forstår at barnet er sjanseløst.

– Vi er kun seks mennesker om bord og det er 60 mennesker man skal redde. Du trengs overalt, også må man ta den avgjørelsen der og da. Skal jeg putte all min energi, mitt fokus og hele min person i å redde det barnet som jeg tenkte var dødt, eller skal jeg legge deg vekk og redde de andre, sier Lie Wold.

– Brøt med alle regler

Det logiske ville vært å legge det livløse barnet til side, men noe gjør at Morten likevel bestemmer seg for å prøve, og han tar barnet med inn i båten.

– Jeg brøt med alle regler. Plutselig havner jeg der alene, nede i messa ved siden av der vi sitter og spiser. Og så blir det helt stille, erindrer han.

Han klipper opp klærne til barnet slik at han lettere skal kunne utføre førstehjelp.

– I det øyeblikket jeg løfter barnet opp ned for å skaffe frie luftveier, hører jeg at barnet plutselig kommer til live. Det begynte å knitre. Det lagde en knitrelyd, forteller Lie Wold.

– Det var en enorm lettelse, fortsetter han.

I tankene

Mannskapet reddet 70 mennesker den dagen, hvorav 18 var barn. Ingen omkom under redningsaksjonen.

Det tolv dager gamle barnet ble gjenforent med foreldrene, men Morten vet ikke hvor det befinner seg i dag. Han tenker ofte på barnet.

MANGE BARN: Mange av flyktningene den norske redningsskøyta har plukket opp er barn. 
MANGE BARN: Mange av flyktningene den norske redningsskøyta har plukket opp er barn.  Foto: Erik Edland/TV 2

– Det var et lykkelig øyeblikk der og da, men så har tankene og refleksjonene og følelsene sluppet mer til etter hvert. Det er gode og triste følelser, avslutter Morten.

Se hele historien om Morten Lie Wold i Vårt lille land søndag kl. 22.15. Du kan også se det på TV 2 Sumo her.