En mann i 20-årene kjørte av veien på glattføret i Kilen i Vennesla kommune i Agder (bildet) fredag kveld. Politiet tok beslag i hans førerkort. Foto: Agder politidistrikt
En mann i 20-årene kjørte av veien på glattføret i Kilen i Vennesla kommune i Agder (bildet) fredag kveld. Politiet tok beslag i hans førerkort. Foto: Agder politidistrikt

krasj-bonanza i natt:

Politiets krasse melding til Bambi-bilistene: – Folk burde ha skjønt dette med vinterdekk

Slik kjørte bilistene på sesongens første snødekte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så var den kommet. Dagen med sesongens første snøfall, og bilister som kjører som Bambi på isen.

Bilister som ikke har byttet til vinterdekk, blir anbefalt å la bilen stå. Politiet i Oslo beslagla flere førerkort natt til lørdag fra bilister som kjørte med sommerdekk. Ellers i landet har også mange mistet førerkortet.

– Legger du ut på glatt føre med sommerdekk kan du miste førerkortet, advarer politiet.

– Dersom du fortsatt har sommerdekk har bilen ingenting på veien å gjøre, advarer politiet i Telemark.

På E134 i Vinje i Telemark har tre utenlandske vogntog på sommerdekk sperret veien.

– Det er galskap å kjøre på sommerdekk nå. De får forelegg på flere tusen kroner, sier operasjonsleder Geir Kastmo til TV 2.

TV 2 har tidligere omtalt en ulykke ved Byklestigen i Agder, hvor en bil med helt nye piggdekk havnet på taket. Føret på Sørlandet ble beskrevet som så glatt at det nesten ikke går an å stå.

Senere på kvelden og tidlig natt til lørdag begynte det å hope seg opp med ulykker på østlandsveiene. I Asker og Bærum forårsaket en personbil at en buss kjørte i grøften, før bilen kjørte fra stedet. Politiet hadde ikke engang kapasitet til å lete etter den skyldige, da det var mange ulykker og andre oppdrag i området.

09.06: Bil havnet på taket i Rakkestad i Østfold. To personer satt i bilen, men ingen av dem er alvorlig skadd. Glatt vei på stedet.

07.59: Bil har snurret og krasjet inn i autovernet på E18 nordgående ved Gulli i Vestfold. To barn og to voksne tas hånd om av ambulanse, men ingen er alvorlig skadet.

06.05: Vogntog med dårlige dekk står fast i bakken opp mot Østerholtheia. Ble slept til side av hjullaster for å slippe brøytebil og bilkø forbi.

04.50: Politiet i Buskerud melder om flere utforkjøringer. Heldigvis uten personskader.

01.30: En enslig bil kjørte av veien på E16 ved Juvkamsvingen i Oppland. Politiet betegner de materielle skadene som store. Det er glatt på stedet, ifølge politiet. To personer satt i bilen og ble sendt til legevakten for sjekk, men var uskadd.

01.22: På E18 ved Østerholtheia i Aust-Agder kjørte en personbil av veien. Det er glatt på stedet, melder politiet. To personer ble kjørt til legevakten i Arendal etter ulykken, men skadene skal ikke være alvorlige.

01.17: En politibil stoppet en sommerrustet bil på Blommenholm i Bærum i Akershus. Føreren fikk ikke kjøre videre, og ble anmeldt.

00.20: På E6 i Djupdalen i Akershus kjørte en bil i autovernet. Føreren, en mann i 30-årene kom fra ulykken uten skader, men også uten førerkort. Han kjørte på sommerdekk.

00.15: Ungdommer lekte seg på snøføret i Lynga i Oppland. En bil havnet i grøften, men verken den eller personer i bilen fikk noe særlig skadet. Ungdommene ble bortvist fra stedet.

00.14: En buss kjørte av veien på Nesøya i Asker i Akershus. En bil kom over i kjørefeltet til bussen, som tvang bussjåføren til å stå på bremsen. Det førte til at bussen havnet i grøften. Bilen forsvant.

– Vi har ikke kapasitet til å følge det opp nå. Han er nok langt borte uansett. Det er mange som har kjørt av veien i kveld. Vår oppfordring er at folk må kjøre etter forholdene, og vite at man har dekk med tilstrekkelig mønsterdybde. Det er nesten litt merkelig at det kommer så mange ulykker ettersom media har hatt en bred dekning av været. Man kan forårsake stor skade for seg selv og andre hvis man ikke tar hensyn, sier operasjonsleder Øystein Skogmo ved operasjonssentralen i Asker og Bærum.

00.10: En bil på sommerdekk kjørte inn i en midtdeler ved Smedstadkrysset i Oslo. Ingen personer ble skadet, men politiet beslagla sertifikatet til føreren.

– Det er relativt glatt sammenlignet med i går. Her ble det brukt sommerdekk, så det var noe som ikke stemte. Det begynte å snø utover kvelden i dag, og folk burde skjønt dette med å legge om til vinterdekk når det snør, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

23.10: En svenske i 20-årene kjørte av veien på Dal i Akershus. Mannen hadde sommerdekk på bilen, og det ble opprettet sak.

23.08: En mann i 20-årene kjørte av veien på glattføret i Kilen i Vennesla kommune i Agder (bildet). Politiet tok beslag i hans førerkort. Tre personer ble sjekket på legevakten, men har det bra.

23.00: En bil med det politiet beskriver som for dårlige dekk kjørte i autovernet på E18 ved Drengsrud i Asker i Akershus. Ingen ble skadet, men føreren ble anmeldt og politiet tok beslag i førerkortet.

22.56: På E6 ved Frogner i Akershus kjørte en bil av veien, men hadde vinterdekk.

22.56: På E18 i Horten kjørte en bil av veien, etter den havnet på slapsete vei. Bilen hadde sommerdekk.

– I baksetet lå det faktisk vinterdekk, men han hadde ikke de riktige boltene med seg. Vi tok beslag i hans førerkort. Vi må være strenge om dette nå når folk har fått så mye varsler om mulig snø. Vi er inni november. Det er jo litt rart. Vi lever i et land hvor det snør. Folk bør planlegge og følge med. Det er for egen og andres sikkerhet, sier operasjonsleder Johs Nysæter ved operasjonssentralen i Vestfold.

Han legger til at det stort sett har gått greit, og han priser seg lykkelig over at det ikke har vært noen store ulykker.

22.52: På E6 ved Berger i Akershus kjørte en bil av veien, også denne hadde vinterdekk.

22.38: En bil havnet i sørpen, mistet kontrollen, snurret og havnet i autovernet ved Regnbuebrua ved Padderud i Asker. Ingen personskade.

20.00: Et utenlandsk vogntog kom seg ikke frem i Kirkeveien i Asker. Bilen hadde vinterdekk, men av dårlig kvalitet, og hadde ikke med kjettinger.

Etter denne hendelsen skrev Asker og Bærum-politiet på Twitter følgende:

– Må du ut å kjøre i dag? Det snør og vinteren har kommet. Dette er ikke forenelig med å kjøre bil med sommerdekk.