Bildet viser hellene som ble oppdaget i Warratyi i Australia. Foto: Giles Hamm/South Australian Museum via Reuters
Bildet viser hellene som ble oppdaget i Warratyi i Australia. Foto: Giles Hamm/South Australian Museum via Reuters Foto: Handout

Mann skulle bare på do – gjorde funn som forandrer historien

Mannens funn sjokkerer arkeologer, men måten han fant steinrøysen på er noe spesiell den også.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australske arkeologer har gravd opp artefakter og fossiler i Warratyi i Australia. Funnene indikerer at det fantes menneskelige bosetninger i området for mellom 49.000 og 46.000 år siden, skriver ABC.

Den eldste, kjente oppdaga bosetningen før dette funnet er 38.000 år gammel,.

– Umiddelbart da vi så dette, tenkte vi: «Wow, det har vært mennesker som har tent bål i hellene. Det er menneskelig aktivitet», sier Giles Hamm, som har ledet utgravningen til ABC.

I en hule med ly for vær og vind har de nemlig funnet 4.300 artefakter, 200 beinfragmenter fra 16 pattedyr og en reptil.

Hellene ble oppdaget da en mann kjørte på landeveien og måtte gjøre sitt fornødne.

– En mann som gikk ut av bilen sin for å gå på do ledet til oppdagelsen av en av de viktigste stedene i australsk forhistorie, sier Hamm.

Milepæl

Oppdagelsen skyver altså tilbake de tidligst kjente datoene for nøkkelfunn av bein, stein og teknologi som ble brukt av mennesker på kontinentet. De viser også at menneskene da har levd samtidig som megafauna, og forholdt seg til dem.

Det er funnet egg fra gigantfugler og bein fra et utryddet vombataktig vesen, som er store australske bjørnelignende dyr.

– Den eneste måten de beina og skallene kom dit er fordi folk brakte dem dit for å spise. Når vi snakker om megafauna er det et veldig signifikant funn, sier professor Gavin Prideaux ved Flinders University til ABC.

Han kaller funnet en milepæl som knuser flere paradigmer om innfødte australiere.

– Funnet undergraver en av de antatte pilarene som støtter oppom tanken at klimaendringene, og ikke menneskene, forårsaket at dyrene ble utryddet, da dette viser at mennesker levde side om side med dyrene og jaktet på dem, sier han.

Funnene ble presentert på nettutgaven av tidsskriftet Nature på onsdag.